Skjøt demonstranter på åpen gate

Militæret i Bahrain åpnet ild mot en fredelig demonstrasjon fredag. Minst 50 personer ble skadd, ifølge nyhetsbyrået AP.

Skjøt demonstranter på åpen gate

Folk ligger skutt på gaten etter å ha demonstrert fredelig.

Foto: REUTERS TV / Reuters

Et amatøropptak som er publisert på Youtube (OBS - sterke scener) viser hvordan demonstrantene går mot sikkerhetsstyrkene i hovedstaden Manama. Noen har stokker med seg, og de roper slagord.

Plutselig åpner militæret ild. I ti sekunder peprer de demonstrantene med skudd. Flere av demonstrantene blir liggende på bakken.

Ifølge øyenvitner ble flere mennesker alvorlig såret . Legen ved Salamaniya-sykehuset i Manama sier at flere mennesker ble drept.

– Det er som en krig her. Det er ufattelig at dette kan skje. Vi er overfylt. Det er fullstendig kaos her, sier han ifølge Al Jazeera.

NRK advarer mot sterke scener i videoen.

Dette er en amatørvideo. Det skal ikke ha vært uavahengige pressefolk til stede. Videoen viser sterke scener.

Slag, gummikuler og tåregass

En lege ved det samme sykehuset sier at det er helt tydelig at demonstrantene er skutt.

– De har slagskader, sår etter gummikuler og er slått ut av tåregass. Flere er skutt i beina med skarp ammunisjon, og minst en person er skutt i hodet, sier han til APs reporter på stedet.

Det er foreløpig uklart hvor mange som ble drept eller såret i det som blir omtalt som «en massakre».

Avviser dialog

Lørdag avviser den største sjiamuslimske opposisjonsgruppen i Bahrain ved Persiabukta kongens oppfordring til dialog.

– Vi føler ingen seriøs vilje til dialog, for de militære er på gatene, sier Ibrahim Mattar til nyhetsbyrået Reuters.

Han er medlem av den sjiamuslimske gruppen Wefaq som har innledet en boikott av nasjonalforsamlingen Wefaq krever at den sittende regjeringen må gå av før det bli noen dialog.

USAs president Barack Obama

USAs president Barack Obama ber styresmaktene i Bahrain om å beherske seg.

Foto: JIM WATSON / Afp
Obama ber om ro

USAs president Barack Obama har i en samtale med Bahrains kong Hamad bin Isa al-Khalifa fordømt volden mot fredelige demonstranter i landet.

I telefonsamtalen oppfordret Obama bahrainske styremakter på det sterkeste til å opptre behersket overfor demonstrantene, opplyser Det hvite hus.

Ifølge Obama er den politiske stabiliteten i Bahrain avhengig av «respekt for folkets universelle rettigheter og en meningsfull reformprosess».

Kongen vil løse krisen

I en offisiell erklæring sier kong Hamad at kronprins Salman skal gå i dialog med «alle parter» for å løse krisen som har rammet landet. Kronprinsen har ifølge kong Hamad fått alle fullmakter til å kunne møte folkets krav.

I et fjernsynsintervju ber kronprinsen om ro i landet.

– Alle sider må utvise selvbeherskelse. Hæren, sikkerhetsstyrkene og borgerne. Jeg ber dere om ro, nå er tiden kommet for ro.

Ifølge sykehuskilder ble over 60 mennesker som deltok i fredagens demonstrasjoner, blitt behandlet for skader i løpet av fredagen.

Demonstrasjoner i Bahrain

Demonstranter i Bahrain.

Foto: HAMAD I MOHAMMED / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt