– Assad vil spre propaganda

Syrias president mener de farligste IS-lederne er skandinaver. – Det er en del av propagandakrigen til Assad for å skape sympati med regimet, sier Lars Gule, forsker på ytterliggående islamisme.

SYRIA-CONFLICT-ASSAD

I et eksklusivt intervju med den svenske avisen Expressen sa den syriske presidenten Bashar al-Assad at de farligste IS-lederne i regionen er skandinaver.

Foto: HO/SANA / AFP

I et intervju med den svenske avisen Expressen sier Syrias president Bashar Al- Assad at de farligste IS-lederne i regionen er skandinaver.

– Fremmedkrigerne gir billige poenger til regimet fordi de da kan påpeke at denne konflikten skyldes intervensjoner utenfra, til og med fra Sverige og Europa, sier Gule.

LES: Assad: De farligste IS-lederne i vår region er skandinaver

En del av regimets propaganda

Lars Gule mener uttalelsen er en del av regimets propaganda.

– De forsøker å framsitlle seg som en del av fronten i krigen mot terror, og dette er en linje regimet har fulgt fra dag en. Helt siden opprøret var ikke voldelig til den forferdelige borgerkrigen vi nå ser. Hele tiden har regimet sagt at krigen skyldes utenlandsk intervensjon, fundamentalister og terrorister.

Gule mener en del av Assads agenda er å påvirke europeisk politikk til å bli mer vennligsinnet overfor Syria og Assad-regimets rolle i borgerkrigen.

Lars Gule

Lars Gule, føsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo og Akershus forsker på ekstrem islamisme og terror.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Syria ser Sverige som et viktig land i EU, og det sies jo også i dette intervjuet at Sverige kan være en viktig part for å lette sanksjoner mot Syria, sier han.

Vanskelig å vurdere

Magnus Ranstorp professor ved Forsvarshøgskolen i Sverige mener det er vanskelig og vurdere hvem som konkret utgjør den største trusselen fra IS.

– De farligste, de som leder og driver den islamske staten, er fra regionen selv. Men det finnes også terrortrening der blant andre svensker, nordmenn og dansker har deltatt, sier han.

Ranstorp mener derfor det kan være noe i Assads uttalelse om skandinaver som trussel.

– Det er vanskelig å avgjøre hvilke deler som er de farligste innen selve organisasjonen, om det er lederskapet eller de i treningsleirene, så det stemmer delvis det han sier.

Vanskelig å vurdere

Politiets Sikkerhetstjenestjeneste (PST) hoilder nøye oppsyn med hjemvendte fremmedkrigere, men vil ikke mene noe om Assads påstand om skandinaviske IS-krigere som spesielt farlige.

– PSTs arbeid er i hovedsak rettet mot å forhindre alvorlig kriminalitet innenfor landets grenser. Vi vet ikke nok om hva den enkelte norske borger bedriver i Syria til å ha noen formening om Assads uttalelser stemmer eller ikke, sier Siv Alsen, seniorrådgiver i PST.

– Men gitt det relativt høye antallet skandinaver som er i Syria, er det sannsynlig at noen av disse har eller har hatt lederfunksjoner i ISIL.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt