NRK Meny
Normal

– 930 franske statsborgere involvert i jihad-virksomhet

930 franske borgere, blant dem 60 kvinner, skal ha reist eller ha planlagt å reise til Irak eller Syria for å delta i jihad. Det sier den franske innenriksministeren.

IS Syria

Dette bildet fra Twitter skal vise IS-krigere på grensa mellom Irak og Syria.

Foto: - / Afp

– 930 franske borgere eller utlendinger som til vanlig bor i Frankrike, er i dag involvert i jihad i Irak og Syria, sier innenriksminister Bernard Cazeneuve til ukeavisa Le Journal de Dimanche.

36 døde

Bernard Cazeneuve

Innenriksminister Bernard Cazeneuve

Foto: KENZO TRIBOUILLARD / Afp

– 350 av disse er i krigsområdene nå, deriblant 60 kvinner. Om lag 180 har reist fra Syria mens 170 er på vei dit. I tillegg planlegger 230 å reise til områder som kontrolleres av jihadister. I tillegg til disse 930, har 36 allerede mistet livet, sier Cazeneuve.

Myndighetene i flere vestlige land har uttrykt stor bekymring for borgere som reiser ut for å krige for ekstreme islamistgrupper og som kan tenkes å utføre terrorangrep når de vender hjem igjen.

Stanser noen

Men noen blir stanset før de kommer seg av gårde. I april lanserte franske myndigheter en nettside og et telefonnummer der man kunne melde fra, hvis man kjente til en person som hadde planer om å reise for å delta i krigshandlinger.

Ifølge Bernard Cazeneuve har bekymringsmeldinger her ført til at minst 70 personer har skrinlagt sine reiseplaner.

Men innenriksministeren forteller også at blant dem som har vært ute, er det flere som sier at de kunne tenke seg å reise ut igjen.

– Mens andre, som er ødelagt av volden de har sett eller deltatt i, sier at de aldri mer vil delta i noe slikt, sier Cazeneuve.

Strengere lover

Etter angrepet på det jødiske museet i Brussel, der fire personer ble drept, og angrepene i Toulouse i 2012, der til sammen sju personer ble drept, har franske myndigheter lagt fram et nytt lovforslag.

Det skal blant annet forby mistenkte jihadister å forlate Frankrike, men har også forslag om tiltak som skal gjøre det vanskeligere for såkalte «enslige ulver» å gå til angrep i Frankrike.

Den franske nasjonalforsamlingen skal stemme over dette lovforslaget innen utgangen av året.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt