Hopp til innhold

Terrormistenkt pågrepet i Paris

Fransk politi har pågrepet en franskmarokkaner som beskrives som «militant islamist» og mistenkes for å ha planlagt å utføre angrep i Frankrike.

Mannen ble pågrepet på Charles de Gaulle-flyplassen utenfor Paris da han var på vei ut av et fly fra Istanbul fredag, etter å ha blitt utvist fra Tyrkia, opplyser innenriksdepartementet i Frankrike.

Han holdes i varetekt i påvente av en formell siktelse. Politiet etterforsker hvorvidt mannen er med i en gruppe med mål om å gjennomføre angrep, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Mistenkte i terrorsaker kan etter fransk lov anholdes i 96 timer før en formell siktelse må foreligge.

Det er ikke kjent hvor mannen hadde vært før han kom til Tyrkia, men landet er et vanlig stoppested for europeere som reiser til Syria for å delta i krigen der.

Terrorhandling mot jødisk museum

24. mai angrep en 29 år gammel franskmann et jødisk museum der han skjøt og drepte fire personer. Mannen ble sist onsdag siktet for drap med forbindelser til terrorisme.

Han skal tidligere ha vært i Syria.

Frankrike regner med at rundt 800 innbyggere har reist til Syria for å kjempe med islamistiske grupper.

Trussel mot Norge

Med bakgrunn i etterretningsopplysninger om en islamistisk gruppering fra Syria, hevet norske myndigheter beredskapen 24. juli. Etter en uke med terrorfare og bevæpnet politi i gatene, senket PST trusselnivået igjen sist torsdag.

I det første intervjuet etter terrortrusselen sier etterretningssjef Kjell Grandhagen at hjemvendte Syria-farere er den største trusselen Norge står overfor.

Grandhagen peker på tre risiko-scenarioer når Syria-farerne vender hjem med krigserfaring.

  1. De har et oppdrag fra Den islamske statens sentrale ledelse. For eksempel å etablere sovende celler som kan aktiveres på et tidspunkt man bestemmer.
  2. Det andre er at disse har knyttet nettverk med tilsvarende mennesker fra andre land, som de på eget initiativ kan aktivere når de måtte finne det formålstjenlig.
  3. Og det tredje er selvfølgelig at disse har vært gjennom svært traumatiske hendelser i Syria, og etter hvert Irak, som har gjort mye med deres psyke. Det kan gi senvirkninger og de kan foreta irrasjonelle handlinger.

Les saken og se intervjuet med Grandhagen her.

AKTUELT NÅ