Hopp til innhold

71 drept i moskéangrep i Pakistan

Minst 71 mennesker ble drept da to bomber eksploderte i to forskjellige moskeer nordvest i Pakistan fredag. Blant de drepte er elleve barn, ifølge lokale kilder.

Selvmordsangrep i Pakistan

Sårede fraktes til sykehus etter fredagens selvmordsangrep mot en moské ved Peshawar.

Foto: FAYAZ AZIZ / Reuters

– Dødstallet er nå oppe i 71. Minst 100 mennesker er skadd, og for de fleste av dem er tilstanden kritisk, forteller den lokale tjenestemannen til Reuters.

– Dødstallene kan stige, fortsetter han.

Fredag ettermiddag melder nyhetsbyrået AFP at fire personer ble såret i et nytt bombeangrep. 21 ble skadd. Eksplosjonen skjedde i landsbyen Suleman Khel bare noen timer etter at en selvmordsbomber slo til mot en moské i Darra Adam Khel-distriktet.

Video Moskéangrep i Pakistan

VIDEO: Bomben, som skal ha blitt detonert av en selvmordsbomber, gikk av inne i moskeen under fredagsbønnen.

Under fredagsbønnen

Den første bomben, som skal ha blitt detonert av en selvmordsbomber, gikk av inne i moskeen under fredagsbønnen.

Fredagsbønnen var i ferd med å avslutte da bomben gikk av.

– Jeg hadde akkurat avsluttet bønnen da det eksploderte. Det var helt forferdelig. Jeg vet ikke hva som så skjedde, for jeg bare falt ned på bakken, forteller 15 år gamle Mohib Ullah.

Taket kollapset

Angrepet skjedde i Darra Adam Khel, nær byen Peshawar, i den konfliktherjede nordvestlige delen i Pakistan.

Ifølge vitner skal det ha vært rundt 300 mennesker samlet inne i moskeen da selvmorsbomberen gikk inn i moskeen og detonerte bomben.

Taket i hovedhallen skal ha kollapset etter eksplosjonen, ifølge nyhetsbyrået AFP. En høytstående tjenestemann i provinsen bekrefter at moskeen er lagt i grus.

Angrepet er det største i Pakistan siden september.

Regjeringsvennlig

Det andre angrepet skjedde under kveldsbønnen i en moské i landsbyen Suleman Khel omkring 20 kilometer unna. Håndgranater ble kastet inn i moskeen, og minst fem personer skal ha blitt drept mens 21 ble såret.

Tjenestemenn opplyser at moskeen er eid av en regjeringsvennlig forstander som kan ha vært mål for angrepet.

Videobilder fra sykehuset hvor ofre for det første angrepet fikk behandling, viste hylende kvinner, eldre menn i blodflekkede klær og et barn som ble trillet inn på akuttmottaket.

Taliban

En lokal leder la straks skylden på Taliban for angrepet i Akhurwall, og kort tid etter varslet den ytterliggående islamistgruppa at det var den som sto bak. Akhurwall er hjemstedet til Wali Mohammad, mannen som i 2007 dannet en lokal milits for å kjempe mot Taliban.

De to gruppene har stadig vært i kamp med hverandre, men i år skal de ha inngått et slags kompromiss ved at det ble betalt såkalte blodpenger til Taliban, ifølge den lokale stammelederen Sahbar Khan Afridi.

Regjeringssoldater og halvmilitære styrker har imidlertid vært operative i området den siste tiden, og angrepet antas å være en hevn for at den lokale militsen har tillatt dette.

SISTE NYTT

Siste nytt

Minst 13 døde i nattklubbrann i Spania

Spanske myndigheter sier at dødstallet kan stige.