Hopp til innhold

70 hoteller stengt etter terrorangrep

Minst 70 hoteller har måttet stenge siden de to terrorangrepene på utenlandske turister i Tunisia.

Stranden i Sousse dagen etter terrorangrepet i juni 2015

Stranden i Sousse dagen etter terrorangrepet, 27. juni, 2015. Siden da har svært mange turister holdt seg borte fra Tunisias strender.

Foto: KENZO TRIBOUILLARD / Afp

– Markedet er svært tregt, sier Radhouane Ben Salah, leder for den tunisiske «Federation of Hotels», til Mosaique FM-radio.

– Med bestillinger på ikke mer enn 20 prosent av kapasiteten, har 70 hoteller måtte stenge siden september, – og flere er ventet å gjøre det samme, sier Salah.

Ben Salah sier man forventer at arbeidsledigheten vil øke, fordi hotellansatte kommer til å miste jobbene sine.

30 prosent arbeidsledighet

Arbeidsledigheten er allerede på nesten 30 prosent i landet, og det er enda høyere blant ungdom.

En av seks tunisiere lever under fattigdomsgrensen.

Turisme er en nøkkelsektor i landet, og bidrar til 10 prosent av brutto nasjonalprodukt. Bransjen sysselsetter direkte eller indirekte 400.000 mennesker.

stillbilder av gjerningsmannen, gjerningsmannen løper på stranden

Bildene viser gjerningsmannen bak massakren i Sousse gå mot hotellet hvor han skjøt og drepte 38 mennesker.


Men etter at landet ble rystet av angrep terrorgruppa IS skal ha stått bak på utenlandske turister, – først ved Bardo museet i hovedstaden i mars hvor 22 ble drept, og så med massakren på stranden i kystbyen Sousse i juni hvor 38 mennesker ble drept,– har turiststrømmen bremset opp.


Ben Salah forteller at hotellene i samarbeid med regjeringen har avtalt å ta vare på ansatte som blir tvunget ut av arbeid. Regjeringen vil gi arbeidsledige tidligere hotellansatte 200 dinarer månedlig, rundt 90 euro, i en periode på seks måneder, med mulighet for forlengelse.

Europeere uteblir

Antall besøkende fra Europa har halvert siden januar, og internasjonale hotellkjeder har annonsert at de planlegger å stenge i løpet av vintersesongen.

Flere land evakuerte sine borgere fra Tunisia etter strandmassakren i juni, og andre, inkludert Storbritannia, har advart folk mot å reise til det nordafrikanske landet siden.

EUs-kommisjonens president, Jean-Claude Juncker, har derimot bedt folk fortsette å feriere i Tunisia.

– Å unngå Tunisia er å la terroristene vinne, sa Juncker i juli.

Men europeerne uteblir, og sommeren 2015 var Tunisias reiselivsnæring hovedsakelig avhengig av lokale og regionale turister, mange fra nabolandet Algerie.

Tunisias økonomi har stagnert siden opprøret i 2011, som styrtet diktatoren Zine El Abidine Ben Ali. Finansdepartementet i landet har anslått en økonomisk vekst på bare 0,5 prosent i år. Det er bare halvparten av økningen i fjor.

SISTE NYTT

Siste nytt