NRK Meny
Normal

Nord-Korea protesterer over 60-årsmarkering

Amerikanske soldater markerte 60-årsdagen for et av de viktigste slagene i Korea-krigen med militær-show i Sør-Korea.

60 årsmarkering for Korea-krigen

Amerikanske, Sørkoreanske og Australske styrker gjenskapte landgangen i Incheon.

Foto: Lee Jin-man / Ap

14.000 mennesker, inkludert veteraner fra krigen, var til stede da skip, fly og soldater fra USA, Sør-Korea og Australia gjenskapte slaget som markerte et tidsskille i Korea-krigen. Det til tross for store protester fra Nordkoreanske myndigheter.

Frigjorde Seoul

For 60 år siden gikk de FN-ledede styrkene i land på Incheon og etter to ukers kamper frigjorde Seoul fra Nordkoreanske kontroll.

Til sammen ble 1500 soldater drept da rundt 40.000 soldater gikk i land ved den sørkoreanske havnebyen 15. september 1950.

En Sørkoreansk soldat står æresvakt foran krigsveteraner fra Korea-krigen

En Sørkoreansk soldat står æresvakt foran krigsveteraner fra Korea-krigen.

Foto: JO YONG-HAK / Reuters

Sør-Korea har gjenskapt denne landgangen årlig siden 2008, men ikke i like stor skala som i år. I alt deltok 12 skip, 16 fly og 200 marinesoldater fra de tre landene, som inneholdt landgang, dykking og flyshow.

– En farse fra snyltegjester

Nordkoreanske myndigheter var tidligere i dag ute og fordømte markeringen, og kaller det «en farse av de pro-amerikanske snyltegjestene og lakeiene. Målet er å renvaske den amerikanske imperialistenes historie om krig og aggresjon».

Den Nordkoreanske regjeringens avis Minju Joson skriver at «Sør-Koreas marionettkrefter bare prøver å behage sin amerikanske mester», og oppfordrer til en konfrontasjon på halvøya.

Det har helt siden våpenhvilen i 1953 vært et spent forhold mellom de to koreanske landene. Amerikanske styrker har helt siden Korea-krigen vært stasjonert i Sør-Korea.


Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt