Hopp til innhold

529 Morsi-tilhengere dømt til døden

529 tilhengere av den avsatte egyptiske presidenten Mohamed Morsi er blitt dømt til døden.

EGYPT

Egyptisk politi tar oppstilling foran egyptere som demonstrerer til støtte for Det muslimske brorskap utenfor universitetet i Kairo. Siden militæret avsatte president Morsi i begynnelsen av juli i fjor er over 1000 mennesker drept under sammenstøt med politiet i Egypt.

Foto: MOHAMED ABD EL GHANY / Reuters

Det melder flere nyhetskilder, som siterer kilder innen det egyptiske rettsvesenet.

– Retten har besluttet å gi dødsstraff til 529 medlemmer av Det muslimske brorskapet. 16 personer ble frikjent, sier advokat Ahmed al-Sharif til Reuters.

De dødsdømte sto tiltalt for blant annet drap på en politimann og for drapsforsøk på to andre politimenn. Totalt var 545 personer tiltalt i denne rettsrunden. Tiltalen gjaldt også angrep på en politistasjon, samt involvering i andre voldsepisoder. Dommen kan ankes, melder nyhetsbyrået.

Artikkelen fortsetter under videoen.

NRKs midt-østenkorrespondent, Sigurd Falkenberg Mikkelsen om dødsdommene mot 529 Morsi-tilhengere.

NRKs korrespondent Sigurd Falkenberg Mikkelsen om de 529 dødsdømte i Egypt.

Over 1000 tiltalt

Det sittende regimet i Egypt har slått hardt ned mot støttespillere av Morsi siden han ble avsatt i juli i fjor. Siden da har hundrevis av mennesker blitt drept og tusenvis arrestert.

Bare 153 av de 529 er i politiets varetekt, resten skal være på flukt. De tiltalte ble arrestert i forbindelse med de voldelige demonstrsjonene som brøt ut etter at politiet slo til mot Morsi-tilhengere i august i fjor. Flere hundre mennesker ble drept i sammenstøtene.

Dommen kom etter bare to dager i retten, og forsvarsadvokatene har klaget over at de ikke har fått behandlet saken skikkelig.

De 529 som ble dømt er en del av en gruppe på flere enn 1200 Morsi-tilhengere som står tiltalt i byen Minya, som ligger sør for hovedstaden Kairo. Det er ventet at rundt 700 personer skal møte for retten tirsdag, tiltalt for å ha gått til angrep på både eiendom og mennesker 14. august i fjor.

Flere topper i Det muslimske borskap står tiltalt i saken, blant disse lederen Mohammed Badie.

Over 1000 drept

I forrige uke ble en politimann dømt til ti års fengsel for drapene på 37 Morsi-tilhengere. Morsi-tilhengerne skal ha blitt kvalt, etter at tåregass ble avfyrt inn i fangetransporten de satt i 18. august i fjor. Tre andre politimenn ble også dømt til ett års fengsel hver.

Siden militæret avsatte president Morsi i begynnelsen av juli i fjor er over 1000 mennesker drept under sammenstøt med politiet i Egypt.

I løpet av den samme perioden er flere tusen islamister arrestert.

Den egyptiske regjeringen erklærte i desember i fjor Det muslimske brorskap for en terrororganisasjon.

En lang rekke andre tiltak mot Brorskapet ble kunngjort samtidig, blant annet dommer på opp til fem år i fengsel til dem som deltar i demonstrasjoner for Brorskapet, og dødsstraff for organisasjonens ledere.

Morsi selv er for tiden tiltalt i tre forskjellige saker, blant annet for å ha oppfordret til drap på demonstranter utenfor presidentpalasset da han satt ved makten.

Ifølge Death Penalty Worldwide har ikke Egypt gjennomført en henrettelse siden 2011.

SISTE NYTT

Siste nytt