NRK Meny
Normal

Ordfører frykter opp mot 80 døde i Riga

Redningsmannskaper har bedt pårørende ringe opp mobiltelefoner i letingen etter de 30 savnede i kjøpesenter-ruinene. 51 mennesker er bekreftet døde sent fredag kveld.

Kjøpesenter Riga

Pårørende står og venter mens letingen fortsetter.

Foto: ILMARS ZNOTINS / AFP

Parallelt med at dødstallene stiger, svinner håpet for de mange som fortsatt er fanget i ruinene.

– Det er trolig rundt 30 mennesker inne i ruinene. Høyst sannsynlig er de døde. Vi håper at vi fortsatt kan finne noen i live, men det har gått mer enn 24 timer, og sjansene er ikke så høye, sier Rigas ordfører Nils Usakovs til nyhetsbyrået AFP.

Fortvilte pårørende har fredag stått utenfor kjøpesenteret i Riga.

Redningsmannskaper arbeidet intenst mens mørket begynte å falle på. De har i perioder slått av alt elektronisk utstyr og bedt de pårørende om å ringe, i håp om å finne savnedes telefoner som ringer inne i ruinene.

Nordmann på åstedet: – Forferdelig syn

Norske Søren Eriksen har vært i Riga siden onsdag.

– Det er en spesiell stemning, dette berører hele byen, sier Eriksen, som besøkte åstedet i dag.

– Det helt forferdelig å se på. Folk står utenfor sperringene og gråter. Jeg snakket med en av brannmennene på stedet og han fortalte om en ekstremt vanskelig situasjon. De kan ikke bruke store maskiner i frykt for nye ras. Det er en forferdelig frustrasjon og desperasjon.

Han har selv handlet på supermarkedet, og ulykken skjedde på en tid da mange besøker senteret.

– Jeg kunne like godt handlet der i går. Man får seg en støkk, medgir han.

Utenriksdepartementet har ikke opplysninger om at nordmenn er rammet av bygningskollapsen.

– Kjøpesenteret i Riga ligger i et område der det vanligvis ikke ferdes turister. Vår ambassade har ikke fått melding om at noen nordmenn skal ha blitt rammet av denne ulykken, sier pressevakt Svein Michelsen i UD til NRK.

Tre brannmenn blant de omkomne

Viktorija Sembele, talskvinne for brann- og redningstjenesten i den latviske hovedstaden opplyste tidligere på dagen at rundt 40 personer er skadet. 28 av dem er innlagt på sykehus.

Ti av de skadde er brannmenn som ble truffet av løse gjenstander i det de entret den ustabile bygningen.

Tre brannmenn er blant dem som er bekreftet omkommet.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

I Latvia leter hjelpemannskaper fremdeles etter overlevende etter at taket på et stort supermarked kollapset igår kveld. Så langt er 49 mennesker funnet omkommet.

NETT-TV: Mange er fortsatt fanget i ruinene av kjøpesenteret i Riga.

– Min kone er der

I hele dag har pårørende forsøkt å få kontakt med myndigheter, redningstjenesten og sykehus, på jakt etter opplysninger om familiemedlemmer.

– Min kone er der. Det er ingen opplysninger om henne, om hun er død eller levende. Uansett hvor jeg ringer, får jeg ingen informasjon, sier Igor Umanov, en av de pårørende, fortvilet.

Torsdag ettermiddag raste et kjøpesenter i Riga sammen. Senteret var fullt av kunder da taket kollapset. Det er frykt for at det var mange unge blant kundene, siden senteret ligger i nærheten av en videregående skole.

En jente forteller til den statlige radioen at hun var i butikken sammen med moren sin da en betongblokk raste mellom dem. Det var like før hun ble begravet i massene, men hun klarte å ta seg ut. Moren hennes er fremdeles ikke funnet, melder Reuters.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Latvia kollaps

En mann venter på nyheter utenfor senteret.

Foto: ILMARS ZNOTINS / Afp

Lytter etter stemmer

Fredag formiddag lette redningsarbeidere fremdeles i ruinene av det 500 kvadratmeter store senteret. Jobben må gjøres svært forsiktig siden den kan ligge overlevende i bygningsmassene. Redningsmannskapene stanser med jevne mellomrom for å lytte etter stemmer og mobiltelefoner.

– De siste timene er det ikke funnet overlevende, sa Viktorija Sembele fredag ettermiddag.

Innenriksminister Rihards Kozlovskis og statsminister Valdis Dombrovskis

Innenriksminister Rihards Kozlovskis (tv) og statsminister Valdis Dombrovskis møtte media utenfor supermarkedet torsdag kveld.

Foto: INTS KALNINS / Reuters

Innenriksminister Rihards Kozlovskis sier det er klart at byggeforskriftene ikke er blitt fulgt. Han utelukket at kollapsen kunne skyldes terrorisme eller ha en annen naturlig forklaring.

Like etter ulykken skal lokale myndigheter ha undersøkt om de nødvendige tillatelsene for byggingen var i orden, uten å finne noen mangler, melder den latviske avisen Apollo.

Politiet etterforsker nå saken, og statsministeren har innkalt til et hastemøte fredag.

– Dørene ble lukket

Taket skal ha kollapset i to omganger med rundt 20 minutters mellomrom, noe som førte til at mange redningsarbeidere er blant de omkomne og skadde.

Vitner forteller ifølge BBC at kunder prøvde å løpe ut av supermarkedet etter den første kollapsen, men at de elektronisk styrte ytterdørene ble stengt, og dermed sperret folk inne.

Anla hage på taket

Det ble arbeidet med å anlegge en hage på taket av supermarkedet før det raste. I den forbindelse skal det ha blitt lagt store mengder jord på taket. Bilder fra senteret viser et digert krater på toppen av bygget.

Redningsmannskaper arbeidet natt til fredag med brekkjern og bare hender for å fjerne restene av taket fra butikken uten å skade personer som kunne være klemt fast under.

På morgenen fikk de assistanse av soldater og hunder og jobbet seg gjennom den sammenraste bygningen. Fire store kraner hang over ulykkesstedet og løftet vekk konstruksjonsmateriale etter som arbeidet gikk fremover.

Kjøpesenteret sto ferdig i 2011 og var nominert til en arkitekturpris for sin utforming.

Leter Riga

Redningsarbeidere jobber seg gjennom bygningsmassene.

Foto: ILMARS ZNOTINS / Afp
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt