Hopp til innhold

Syriske Bashar (13) jobber syv dager i uka

– Vi må jobbe for å overleve, sier flyktningen Bashar (13) på en tekstilbutikk i Istanbul. 400.000 syriske barn i Tyrkia går ikke på skolen.

Bashar (13) i butikk

TEKSTILJOBB I HELGENE: Bashar (13) jobber på en tekstilbutikk i nabolaget Aksaray i Istanbul i helgene.

Foto: Kristin Solberg / NRK

– Jeg gikk på skole fram til tredje klasse. Så begynte krigen og vi forlot huset vårt, sier Bashar Khadija (13) fra Syria til NRK.

Han er på jobb for syvende dag på rad. I helgene jobber Bashar i en tekstilbutikk, på ukedagene er han på et trykkeri.

– Det er trist å ikke få gå på skolen. Jeg var flink og likte det godt. Men hva kan jeg gjøre? Vi har ikke noe annet valg, vi må jobbe for å overleve, sier Bashar utenfor butikken i Istanbul.

Bashar (13) på jobb i Istanbul

SØNDAGSJOBB: Bashar (13) utenfor butikken der han jobber i helgene.

Foto: Kristin Solberg / NRK

400.000 går ikke på skole

Bashar og familien flyktet fra den syriske byen Aleppo da Bashar gikk i tredje klasse. De dro til Bashars onkel i en annen syrisk by, og der var skolen stengt på grunn av krigen. For ni måneder siden kom de til Tyrkia og Istanbul.

400.000 syriske barn er i samme situasjon som Bashar i Tyrkia - de går ikke på skole, ifølge en rapport Human rights watch ga ut i fjor.

Bashar Khadija i Istanbul

SAVNER SKOLEN: Bashar (13) sluttet på skolen da han gikk i tredje klasse og flyktet fra Aleppo.

Foto: Kristin Solberg / NRK

13 år gamle Bashar skulle ønske han var en av dem som fikk sitte på skolebenken, men sier til NRK at han må jobbe for å overleve.

– Det er bedre å gå på skolen, men vi har ikke noe annet valg, sier Bashar.

Han tjener rundt 800 tyrkiske lire, eller drøye 2200 norske kroner, på trykkerijobben i måneden. På tekstilbutikken får han 50 lire dagen, eller 140 kroner.

Ifølge Human rights watch gikk 99 prosent av barn i barneskolelader på skole i Syria før borgerkrigen brøt ut. Nå, fem år etter at krigen startet, er det 3 millioner syriske barn i Syria og utenfor landet som ikke går på skolen.

Norge bidrar til utdanningsfond

HUMANITARIAN-SUMMIT/

HUMANITÆR KONFERANSE: Regjeringssjefer og utenriksministre er samlet til toppmøte i Istanbul for å diskutere det internasjonale humanitærsystemet.

Foto: HANDOUT / Reuters

I samme by som Bashar går på jobb, er ministre, et knippe regjeringssjefer og en rekke hjelpeorganisasjoner samlet til toppmøte denne mandagen.

FN har invitert dem til det første humanitære toppmøte i verden og gjentatt budskapet nok en gang overfor landene som deltar: dere har bare dekket 20 prosent av det vi trenger til nødhjelp.

Rekordmange 125 millioner mennesker trenger nødhjelp for å overleve, ifølge FN.

Men møtet har fått kritikk for å ikke føre til juridisk bindende avtaler og at verdens mektigste statsledere glimrer med sitt fravær.

Utenriksminister Børge Brende skulle gjerne sett mer forpliktende avtaler, men varsler at Norge vil bidra til et nytt utdanningsfond.

– Norge legger 100 millioner på bordet og vi håper å få med oss andre land, slik at alle barn kan få et tilbud om skole, sier Brende til NRK i Istanbul.

SISTE NYTT

Siste nytt