NRK Meny
Normal

Over 100 drept etter IS-angrep i Syria

Minst 101 mennesker ble drept etter selvmordsbombinger i de to regjeringskontrollerte havnebyene Tartus og Jableh i Syria. Terrorgruppa Den islamske stat (IS) sier de står bak.

Syria eksplosjon Jableh

Sju bombeangrep rammet Tartus og Jableh i Syria. Totalt skal over 100 mennesker ha blitt drept. her fra Jableh.

Foto: STRINGER / Afp

Sju bomber, de fleste av dem selvmordsbomber, rammet de to byene nærmest samtidig mandag morgen, melder nyhetsbyrået AFP.

IS tok på seg skylden for angrepene gjennom sitt eget nyhetsbyrå, og uttalt at IS-krigere hadde gått til «angrep på samlinger med alawitter» i Jableh og Tartus.

Alawitter regnes for å være en avlegger av sjiaislam og utgjør rundt 10-12 prosent av befolkningen i Syria. De stemples som vantro av mange sunnimuslimer, og har blitt diskriminert og forfulgt over lang tid.

Bombe ved sykehus

Ifølge den syriske eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) ble 53 mennesker drept i Jableh og 48 andre i Tartus som ligger lenger sør i landet. Statlig media i Syria meldte også om angrepene, men opplyste at totalt 78 mennesker ble drept - 45 i Jableh og 33 i Tartus.

Syrisk fjernsyn viste også bilder av en busstasjon som ble rammet av bombene i Tartus. Utbrente minibusser lå strødd på gaten, mens flere andre fortsatt sto i brann, skriver AFP.

I Jableh skal en selvmordsbomber ha utløst sprengladningen ved et sykehus, melder statlige syriske medier.

Artikkelen fortsetter under bildet

Syria eksplosjon Tartus

Dette blidet er fra tartus hvor nesten 50 mennesker skal ha blitt drept.

Foto: SANA / Reuters

Skjermet område

Lederen for SOHR, Rami Abdel Rahman, sier dette var «uten tvil de blodigste angrepene» i de to byene siden borgerkrigen i Syria begynte i 2011.

Begge de to byene kontrolleres av den syriske regjeringen og regnes som Assad-bastioner. Den syriske presidenten Bashar al-Assads familie er opprinnelig fra landsbyen Qardaha, bare 25 kilometer øst for Jableh. Området har vært relativt skjermet fra den blodige konflikten i Syria som har kostet nesten 300.000 mennesker livet de siste drøye fem årene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt