3000 tønner med eksplosivt stoff er tatt av flommen i Kina

Kjemikalier på avveier kan forgifte drikkevannet til innbyggerne i området.

Tønnene, som inneholder om lag 170 kilo kjemiske stoffer hver, havnet i elva da flomvannet traff oppbevaringslokalet til de to fabrikkene Jilin Xinyaqiang Co.Ltd. og Jilin Zhongxin Group i byen Jilin, norøst i Kina.

Redningsarbeidere og soldater jobber nå på spreng for å få fjernet tønnene. Det er satt opp åtte forskjellige punkter langs elva, der de forsøker å samle sammen tønnene. Om lag 400 av dem er så langt hentet opp, melder det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.

En talsmann for regjeringa sier ifølge CNN at spesialister har undersøkt elva og konkludert med at vannet er fri for kjemikalier.

Inneholder eksplosive stoffer

På onsdag ble det sagt at tusen tønner hadde havnet i elva. I dag ble tallet imidlertid oppjustert til 3000.

Tønnene havnet først i elva Wende, før de fløt videre nedover Songhuajiang-elva, som er den største sideelva til Heilongjiang, en grenseelv mellom Kina og Russland.

Om lag 2500 av tønnene inneholder stoffet trimethylchlorosilane, som er et fargeløst, lett antennelig væske med sterk lukt. De resterende tønnene inneholder hexamethyldisilazane, opplyser Xinhua.

Ifølge eksperter vil kjemikaliene avgi saltsyre når de reagerer med vann. Journalister som er på stedet kan fortelle om sterk lukt ved elva.

En innbygger i Jilin By forteller til Xinhua at drikkevannet i hans kommune er stengt av, og at supermarkedene nesten er utsolgt for flaskevann.

I tillegg til de eksplosive tønnene, har 4000 tomme tønner havnet i elva, opplyser myndighetene på en pressekonferanse torsdag morgen.

928 personer har omkommet

Kina er rammet av den verste flommen på lang tid. Hittil i år har 928 personer omkommet, mens 477 er savnet over hele Kina. Siden 14. juli har flommen tatt 333 liv.

Flommen berører til sammen 134 millioner mennesker i 28 kinesiske provinser, kommuner og regioner. Hittil har de store vannmassene kostet landet om lag 26 milliarder kroner i direkte, økonomiske tap.

875.000 boliger har kollapset, mens 9,6 millioner mennesker har blitt evakuert. I tillegg har 8,76 millioner hektar med jord blitt oversvømt som følge av flommen, opplyser det statlige hovedkvarteret for flomkontroll og tørkebekjempelse til Xinhua.

Video Flom i Kina

Flommen, som er den verste i Kina på ti år, rammer 134 millioner kinesere.

Uten vann, strøm og telefon

Jilin, som ligger nordøst i Kina, er den siste provinsen som har blitt rammet av flommen. Ifølge nyhetsbyrået AFP har 13 personer omkommet i de nordøstlige delene i landet i løpet av det siste døgnet, mens seks andre er savnet. Store deler av provinsen er også uten vann, strøm og telekommunikasjon.

I går rapporterte Xinhua om at 200 redningsarbeidere hadde blitt sendt til byen Kouqian for å søke etter 30.000 mennesker som var innestengt av flomvannet.

Fabrikker og hus i provinsen har blitt oversvømt av flommen, og vannet nådde enkelte steder en høyde på tre meter. Ifølge nyhetsbyrået China News Service forsøker folk som bor i området å rømme fra flommen ved å forflytte seg til stadig høyere bygninger.

I går meldte det nasjonale meteorologiske senteret i Kina at regnværet vil fortsette i de nordlige delene av Liaoning, sentralt i Jilin og i den sørlige Heilongjiang-provinsen i dagene som kommer.

Det kraftige regnværet vil trolig resultere i flere flomområder og nye jordskred.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt