Hopp til innhold

29 års borgerkrig med 45.000 døde kan ta slutt torsdag

Torsdag ventes det at det kurderlederen Abdullah Öcalan vil komme med en historisk kunngjøring om våpenhvile – på det som regnes som den kurdiske nasjonaldagen.

 Abdullah Ocalan og kurdiske demonstranter

Et av de siste bildene av Abdullah Ôcalan som er offentliggjort, tatt i 1999 etter han ble tatt i Kentya og fraktet til Tyrkia. Til venstre kurdiske demonstranter i Istanbul som sist søndag viftet med flagg med bilde av Abdullah Ocalan etter at det ble kjent at det gikk mot en erklæring om våpenhvile.

Torsdag feirer kurderne Newroz, en dag som regnes som både frigjørings- og nasjonaldag, og som sådan er den viktigste dagen i den kurdiske kalenderen.

I år er det ventet dagen vil bli særlig betydningsfull for kurderne i Tyrkia.

En serie signaler de siste dagene tyder på at den fengslede kurdiske opprørslederen Abdullah Öcalan torsdag vil kunngjøre at den kurdiske PKK-regjeringen vil inngå ensidig våpenhvile.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Abdullah Ocalan

Abdullah Ocalan ble tatt til fange av tyrkiske spesialstyrker i den kenyanske hovedstaden Nairobi i februar 1999. Bildet viser ham fastspent og bevoktet på flyet som brakte ham tilbake til Tyrkia fra Kenya.

Foto: Ap

Tyrkisk fange i 14 år

PKK-lederen Abdullah Öcalan har sittet som den eneste fangen på fengselsøya Imrali i Marmarahavet ved Istanbul i 14 år.

I februar 1999 ble han tatt til fange av tyrkiske spesialstyrker i Kenyas hovedstad Nairobi, og fraktet tilbake til Tyrkia i håndjern.

Han ble dømt til døden ved hengning, men dommen ble etter tre år gjort om til livsvarig fengsel.

I fengselet i Imrali har han blitt passet på av over 1000 tyrkiske soldater, og har bare hatt konkakt med sine advokater.

Forhandlet med myndighetene

Til tross for, eller kanskje fordi, Ocalan ikke har kunnet kommunisere med omverdenen har han beholdt sin popularitet i store deler av den kurdiske befolkningen i Tyrkia.

Det har ført til at tyrkiske myndigheter har forhandlet med kurderlederen om en mulig politisk løsning på konflikten.

Forhandlinger og ensidige våpenhviler har det også vært tidligere, men denne gangen ser det ut til å være mer vilje til løsninger på begge sider i samtalene.

Styrket seg i andre land

Kurdernes forhandlingsstyrke overfor de tyrkiske myndighetene har blitt sterkere de siste årene fordi kurderne nå står sterkt i både Irak og Syria.

I Irak har kurderne i tiåret som har gått siden invasjonen i Irak våren 2003 opprettet et selvstyrt området nord i landet.

Opprører mot Assad-regimet i Syria har også styrket kurdernes stilling der.

Ikke minst gjelder det overfor Tyrkia, ettersom kurderne holder til i grenseområdene mellom de to landene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kurdisk pike

Abdullah Öcalan er en helt for kurdere også utenfor Tyrkia. Her holder en liten kurdisk pike i Syria et bilde av kurderlederen under en demonstrasjon for kurderes rettigjheter i den syriske byen Qamishli 1. mars i år.

Foto: Manu Brabo / Ap

Statsministeren involvert i samtalene

Seniorforsker ved fredsforskningsinstituttet PRIO, Pinar Tank, trekker frem det spesielle i at tyrkiske myndigheter nå har forhandlet med Ôcalan selv.

– Det som er det mest unike med denne situasjonen er at man nå forhandler med en partner som man til nå har sagt at man ikke kunne forhandle med. Det er en veldig stor risiko for AKP-regjeringen å forhandle med en mann som man har kalt terrorist og babymorder, sier hun til NRK.

Statsminister Recep Tayyip Erdogan har selv lagt sin prestisje i samtalene, noe som øker sannsynligheten for at det kan gå mot en løsning.

Justisminister i Tyrkia, Sadullah Ergin, sa tirsdag at opprørerne kunne begynne å trekke seg tilbake til Irak fra områdene de kontrollerer allerede i april og være ferdige i løpet året.

Fra kurdernes side er kravet at tyrkerne skal gi kurderne større rettigheter når det gjelder å bevare sin egen kultur. Ôcalan skal også være opptatt av å sikre garantier for at PKK-soldatene ikke blir angrepet under tilbaketrekningen til Irak.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Nyttår i Diyarbakir

Nyttårsfeiring i Diyarbakir har i en årrekke blitt brukt til å markere kurdiske krav. Her fra 2009 der en maskert mann holder frem en plakat av Abdullah Ocalan.

Foto: BURHAN OZBILICI / AP

Hundretusener samles i Diyarbakir

Torsdag ventes det at flere hundre tusen kurdere vil samles i Diyarbakir i sørøst-Tyrkia.

Se kart nederst i saken.

Diyarbakir er regnet som den uoffisielle hovedstaden i den tyrkiske delen av Kurdistan.

Under fjorårets nyttårsfeiring samlet flere hundre tusen mennesker seg i sentrum av byen, til tross for at myndighetene forbød feiringen.

Også i år samler hundretusenvis seg i byen, men nå går rapportene ut på en forventningsfull stemning blant kurderne som venter på hva Abdullah Öcalan vil erklære torsdag.

All blodsutgytelse stopper ikke i de kurdiske delene av Tyrkia fra torsdag, men for millioner av kurdere er håpet at persisk nyttår 2013 kan bli stående som dagen da 29 års blodig borgerkrig tok det første lange skrittet mot sin avslutning.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt