NRK Meny
Normal

22 pågrepet etter gisseltaking i Tyrkia

Tyrkiske myndigheter har pågrepet 22 antatte venstreekstreme etter at den forbudte ytterliggående marxistgruppen DHKP-C tok en statsadvokat som gissel tirsdag.

Holder vakt

Tyrkisk opprørspoliti holder vakt utenfor rettsbygningen der statsadvokaten Mehmet Selim Kiraz ble holdt som gissel tirsdag.

Foto: OZAN KOSE / Afp/NTB Scanpix

Statsadvokaten Mehmet Selim Kiraz ble drept under gisselsituasjonen i en rettsbygning i Istanbul tirsdag.

Gisseltakerne Şafak Yayla (24) Bahtiyar Doğruyol (28) ble drept under den påfølgende politiaksjonen. De tilhørte den venstreradikale gruppen «Folkets revolusjonære frigjøringsfront» (DHKP-C).

Gruppen hevder at statsadvokaten var korrupt og unnlot å ta ut tiltale mot de skyldige i forbindelse med drapet på Berkin Elvan (15).

Brukte tåregass og vannkanoner

Kiraz ledet etterforskningen av dødsfallet til 15-åringen, som døde i fjor etter å ha blitt truffet i hodet av en av politiets tåregassgranater året før.

Natt til onsdag var det sammenstøt mellom demonstranter og politistyrker i to nabolag i Istanbul. Det ene sammenstøtet fant sted i Elvans nabolag Okmeydani. Det andre var i Gazi, der det bor flere sympatisører av DHKP-C.

Politiet brukte tåregass og vannkanoner for å spre demonstrantene natt til onsdag. Totalt 22 personer ble pågrepet etter opptøyene.

DHKP-C ble grunnlagt i 1978, og har utført en rekke drap og selvmordsbomber i landet. Gruppa defineres som en terrororganisasjon av Tyrkia, USA og EU. Flere tyrkiske medier hevder at DHKP-C planlegger flere terrorangrep mot myndighetene de neste månedene.

Laster Twitter-innhold

Gisseltakerne møttes i fengsel

Gisseltakerne Şafak Yayla (24) ile Bahtiyar Doğruyol (28) møttes og ble venner i fengsel i byen Tekirdağ.

Avisen Milliyet skriver at Yayla – fra byen Zonguldak i Svartehavsregionen – ble fengslet høsten 2013, etter påstander om selvmordsangrep. Han slapp ut av fengsel for fire måneder siden.

Doğruyol, som er fra byen Ardahan nordøst i landet, havnet i fengsel etter å ha forsøkt å ta seg ulovlig ut av landet i 2012. Han ble løslatt for et knapt år siden.

Med advokatkapper og falske ID-papirer tok gisseltakerne seg inn på tinghuset, og etter hvert inn på kontoret til statsadvokaten i sjette etasje. Så skjøt de statsadvokaten flere ganger, før de ble drept i den påfølgende politiaksjonen.

Laster Twitter-innhold
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt