NRK Meny
Normal

– Kiraz var statsadvokaten som gjorde mest for å oppklare drapet

Statsadvokaten Mehmet Selim Kiraz som ble drept under en dramatisk gisselaksjon, skal ifølge tyrkiske medier ha vært den påtaleansvarlige som gjorde mest for å oppklare drapet på tenåringen Berkin Elvan.

Turkey Hostage

HOLDER VAKT: Tyrkiske spesialstyrker holder vakt ved rettsbygningen der statsadvokaten ble tatt som gissel.

Foto: Emrah Gurel / Ap/NTB Scanpix

Gisselaksjonen hadde vart i åtte timer da politiet stormet rettsbygningen i Istanbul tirsdag kveld, etter at det ble hørt to eksplosjoner og skyting fra rommet der statsadvokaten Mehmet Selim Kiraz ble holdt fanget.

Statsadvokaten skal ha blitt skutt tre ganger i hodet og to ganger i kroppen. Han ble kjørt til sykehus med alvorlige skader, men livet sto ikke til å redde. Tusenvis tok farvel med statsadvokaten onsdag formiddag.

De to gisseltakerne ble drept under aksjonen. De tilhørte den venstreradikale gruppen «Folkets revolusjonære frigjøringsfront» (DHKP-C), som hevder at statsadvokaten var korrupt og unnlot å ta ut tiltale mot de skyldige i forbindelse med drapet på Berkin Elvan (15).

Tyrkiske medier hevder på sin side at Kiraz var den påtaleansvarlige som gjorde mest for å oppklare drapet på tenåringen.

Laster Twitter-innhold

Krevde at statsadvokaten skulle identifisere politibetjenter

Tidligere tirsdag publiserte DHKP-C et bilde av statsadvokaten der han hadde en pistol mot hodet. Gruppen truet med å drepe ham hvis ikke de fikk sine krav innfridd.

Gisseltakerne krevde blant annet at statsadvokaten skulle identifisere politibetjentene som gruppen hevder sto bak dødsfallet til Berkin Elvan.

Elvan var ute for å kjøpe brød til familien da han havnet mellom opprørspolitiet og demonstrantene under de voldsomme protestene mot myndighetene i 2013. Han fikk store hodeskader etter å ha blitt truffet av en av politiets tåregassgranater, og døde i mars i fjor etter å ha ligget 269 dager i koma.

DHKP-C krevde også at de ansvarlige skulle gi en tilståelse på TV og at de skulle stilles for retten i folkedomstoler. De ville også at siktelsene mot personer som har deltatt i protester for Elvan, frafalles.

Laster Twitter-innhold

– Identifiserte 21 polititjenestemenn

Kiraz er den femte statsadvokaten som ble oppnevnt i saken om Elvan.

Kiraz, som har jobbet som statsadvokat i 14 år, skal blant annet ha identifisert 21 politifolk som tjenestegjorde i området den dagen tenåringen ble skutt.

Ifølge Hürriyet fikk gisseltakerne tilgang på etterforskningsmappen inne på kontoret til statsadvokaten. De tok bilder av politifolkene som tjenestegjorde i området. Disse ble senere delt på sosiale medier.

DHKP-C ble grunnlagt i 1978, og har utført en rekke drap og selvmordsbomber i landet. Gruppa defineres som en terrororganisasjon av Tyrkia, USA og EU. Flere tyrkiske medier hevder at DHKP-C planlegger flere terrorangrep mot myndighetene de neste månedene.

Berkin Elvan

ISTANBUL: Statsadvokaten Mehmet Selim Kiraz ledet etterforskningen rundt dødsfallet til Berkin Elvan (15). Gisseltakerne sier de ønsker rettferdighet for Elvan. Flere hundre tusen mennesker deltok i begravelsen til 15-åringen i fjor.

Foto: OZAN KOSE / Afp/NTB Scanpix
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt