NRK Meny
Normal

200 elefanter massakrert av krypskyttere

Krypskyttere i Kamerun har drept mer enn 200 elefanter i Kamerun i løpet av seks uker. Fjoråret ble et toppår for beslag av elfenben, som blant annet brukes til smykker og pyntegjenstander i Asia.

Kamerun drepte elefanter i Boubou Ndjida

Dette bildet viser restene etter noen av de 200 elefantene som har blitt drept i Boubu Ndjida-nasjonalparken de siste seks ukene.

Foto: Ap

Ifølge en lokal regjeringskilde har tungt bevæpnede krypskyttere fra Tsjad og Sudan drept en tiendedel av elefantbestanden i den kamerunske nasjonalparken Bouba Ndjida de siste seks ukene.

– Vi snakker om et svært alvorlig tilfelle av krypskyting over landegrenser. Dette involverer krypskyttere med moderne våpen fra Sudan og Tsjad, som dreper elefanter for å tjene raske penger på det internasjonale elfenben-markedet.

Det sier Gambo Haman, guvernør for den nordlige delen av Kamerun til nyhetsbyrået Reuters.

Han legger til at krypskytterne også drepte seks soldater fra Tsjad som prøvde å arrestere dem da de flyktet.

Samarbeidet med lokalbefolkning

Ifølge guvernøren skal krypskytterne ha operert i samarbeid med deler av lokalbefolkningen, som fikk gratis elefantkjøtt som betaling.

Dyrerettighetsorganisasjonen IFAW (The International Fund for Animal Welfare) sier krypskyting på tvers av nasjonale grenser er vanlig i tørketiden, men at det aldri før har vært så mange elefantdrap så tidlig på året.

– Denne siste massakren er massiv, og kan ikke sammenlignes med de vi har sett tidligere år, skriver IFAW i en pressemelding.

Fjoråret ble et rekordår for beslag av elfenben, da 23 tonn ble beslaglagt. Det er den største mengden som er tatt siden forbudet mot handel med elfenben ble innført i 1989.

Mengden beslaglagt elfenben i 2011 utgjør støttennene til minst 2500 elefanter, melder Traffic, en organisasjon som jobber med å overvåke handel med ville dyr.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Elfenben Kina

En kinesisk tolloffiser går forbi en større mengde støttenner i Hong Kong, Kina, i 2006. Støttennene var en del av et større beslag som ble funnet i en kotainer sendt fra Kamerun.

Foto: PAUL YEUNG / REUTERS

Smykker og pyntegjenstander

Traffic advarer nå mot en bølge av elefantjakt i Afrika. Dette kommer som en følge av den stadig økende etterspørselen etter støttenner, som brukes som smykker og pyntegjenstander i Asia.

– I januar talte vi opp 146 døde elefanter, og siden begynnelsen av denne måneden har vi funnet opp mot 60 allerede. Dette er kanskje bare toppen av isfjellet, ettersom noen elefanter kan ha blit drept i deler av nasjonalparken vi ikke har tilgang til, sier guvernør Haman.

Traffiv hevder også at den økende krypskytingen i Afrika har kommet som en direkte konsekvens av at Kina har økt sine investeringer på kontinentet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sør-Afrika elfenbensoldater

Flere afrikanske land har satt inn tiltak mot krypskyttere. Her er en soldat fra Sør-Afrikas National Defence Force på nattlig patrulje ved grensen til Mosambik i juli 2011.

Foto: STEPHANE DE SAKUTIN / Afp

1000-1500 elefanter i 2007

Kamerun har mobilisert en militær styrke som skal reagere hurtig mot krypskytterne, men Haman sier at det ikke er nok tropper til å dekke Boubu Ndjida-parken, som ligger isolert i det nordlige Kamerun.

Ifølge IFAW er det ikke på det rene hvor mange elefanter som fortsatt lever i Kamerun, men en opptelling fra 2007 viste at det var mellom 1000 og 1500.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt