NRK Meny
Normal

1,4 billioner dollar i underskudd

Det amerikanske budsjettunderskuddet blir enormt i regnskapsåret 2009. Hele 1,4 billioner - 8 billioner norske kroner - er underskuddet i statsbudsjettet.

En amerikanske 20 dollar-seddel og Det hvite hus
Foto: Karen Bleier / Scanpix/AFP

Det amerikanske Congressional Budget Office (CBO) opplyser at underskuddet dermed er 950 milliarder dollar større enn det var for ett år siden.

Med bare tall går USA i underskudd med 1 400 000 000 000 dollar.

Bedre med nye helsereform

Underskuddet kan i utgangspunktet legge en enda større demper på lysten for å gjennomføre president Barack Obamas planlagte - eller ønskede - helsereform.

Men ifølge det amerikanske Senatets finanskomité vil en ny helselov koste 829 milliarder dollar, og kutte budsjettunderskuddet med 81 milliarder dollar over ti år.

De mange røde tallene er ny rekord, og grunnen til det enorme underskuddet stammer ifølge nyhetsbyrået AP fra flere faktorer.

  • Et stort fall i skatteinntekter på grunn av finanskrisen.
  • 245 milliarder dollar brukt på redningspakker på Wall Street og overtagelsen av de store låneinstitusjonene Fannie Mae og Freddie Mac.
  • Ca 200 milliarder dollar i kostnader som stammer fra president Obamas økonomiske stimulus-pakke.

CBO skriver i sine beregninger at tap av skatteinntekter fra privatpersoner står for over halvparten av nedgangen i inntekter. I 2009 vil den amerikanske regjeringen få inn 230 milliarder mindre enn i fjor. Det er en nedgang på 20 prosent.

Obama arvet elendigheten

Det forrige rekordunderskuddet i det amerikanske budsjettet kom i fjor, da to streker ble satt under de røde tallene 459 milliarder dollar.

President Obama legger skylden for det store underskuddet på den begredelige økonomiske styringen han arvet fra sin forgjenger, president George W. Bush, og finanskrisen han måtte ta over da han ble innsatt i januar.

Men én god nyhet kan man lese i CBOs rapport, nemlig at USAs betaling av renter på lån gikk ned med 23 prosent, til 199 milliarder dollar takket være lavere den lave renten som følge av finanskrisen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt