Hopp til innhold

180 døde av korona i Sverige

34 personer har dødd som følge av covid-19 i Sverige det siste døgnet. Det er nesten like mange som totalt har dødd av korona i Norge. Sverige mener likevel at deres liberale smitteverntiltak er rett vei å gå.

Anders Wallensten

STÅR I STORMEN: Visestatsepidemiolog Anders Wallensten har måttet tåle mye kritikk for Sveriges strategi som skiller seg ut fra en rekke land med mindre strenge tiltak. Han står på at strategien fortsatt er riktig.

Foto: Ali Lorestani/TT / NTB scanpix

– Viruset slår hardt mot Sverige og situasjonen er usikker. Med stor sannsynlighet kommer det til å forverre seg innen det blir bedre, sa statsminister Stefan Löfven under en pressekonferanse tirsdag.

Totalt 180 personer har i skrivende stund dødd i Sverige som følge av covid-19. De fleste var eldre menn. Til sammenlikning har 90 dødd i Danmark, og 36 i Norge.

Onsdag innfører svenske myndigheter forbud mot besøk på sykehjem for å beskytte eldre mot smitte. I tillegg har politikerne pålagt helsemyndighetene å teste flere for koronaviruset.

Utover disse innstramningene oppfordret statsminsisteren hver svenske til å ta et eget smitteansvar; være hjemme om man er syk, innstille planlagte reiser til over påske og risikogrupper til å holde seg inne.

Står på at deres strategi er rett

Sverige holder fremdeles på en liberal linje i kampen mot koronaviruset. Svensker rådes til å ikke reise ut av landet, men de fleste skoler, kafér, treningssentre og andre plasser der folk kan møtes holder åpent, dersom folk holder avstand og ikke er over 50 stykker.

Syke og folk i risikogrupper anbefales å holde seg hjemme.

Visestatsepidemiolog Anders Wallensten har måttet tåle mye kritikk for Sveriges strategi som skiller seg ut fra en rekke land med mindre strenge tiltak. Han står på at strategien fortsatt er riktig.

– Det vi ser her, er enda en utvikling som i alle fall ikke er veldig bratt oppover, og det er veldig positivt. Så vi jobber videre med denne strategien, sier Wallensten om de nye smittetallene.

Hva er egentlig forskjellen i tiltakene Norge og Sverige har innført for å bekjempe koronaviruset?

Hva er egentlig forskjellen i tiltakene Norge og Sverige har innført for å bekjempe koronaviruset?

Helsepersonell innlagt på intensivavdeling

Tirsdag kom det fram at tre leger og to sykepleiere i Stockholm selv har vært innlagt som pasienter på intensivavdeling med covid-19. Én av dem skal være på bedringens vei og trenger ikke lenger intensivbehandling.

Det er ikke kjent om legene og sykepleierne ble smittet på jobb eller privat.

– Det er bekymringsfullt, sa Clara Strömberg, overlege og hovedverneombud ved Södersjukehuset i Stockholm, da hun ble intervjuet av SVT.

Totalt 4435 svensker har hittil fått bekreftet koronavirus. 358 av disse er innlagt på intensivavdeling.

Mangler beskyttelsesutstyr

I flere uker har representanter for sykehuspersonell advart mot mangel på smittevernutstyr, i likhet med i Norge og i mange andre europeiske land.

I tillegg er det store forskjeller mellom sykehus og regioner i Sverige når det gjelder hva slags smittevernsutstyr hver institusjon mener er nødvendig for å unngå smitte.

Svenske helsemyndigheter innrømmer at de ikke har noe nasjonalt beredskapslager for smittevernsutstyr.

– Det som går inn går også ut. Vi håndterer kun akutte behov i regionene, sa Johanna Sandwall, kriseberedskapssjef.

Hun sier myndighetene arbeider med å løse problemet, blant annet ved å omfordele smittevernsutstyret som finnes i de ulike helseregionene.

Vet ikke hvorfor det er flere døde i Sverige

Helsedirektør Bjørn Guldvog har foreløpig ingen forklaring på hvorfor det er langt flere dødsfall etter koronasmitte i Sverige enn i Norge.

Spørsmålet fra Sveriges Radio på tirsdagens daglige pressekonferanse om koronasituasjonen dreide seg om hvorfor forskjellen i dødsfall var stor, mens andelen intensivpasienter er rimelig lik i begge land. I Sverige er det nå 180 som er døde etter å ha blitt smittet av koronaviruset, mot 36 i Norge. Sverige har om lag dobbelt så stor befolkning som Norge.

– Jeg tror først og fremst at vi må komme tilbake til det i evalueringen, sier Guldvog.

Han understreker at han mener helsetjenestene i begge land er veldig gode.

– En god del av våre intensivpasienter har kommet tilbake fra Mellom-Europa, og er relativt unge, friske mennesker med god prognose. Jeg kjenner ikke forskjellene godt nok til å kommentere, sier helsedirektøren.

SISTE NYTT

Siste nytt