17-åring etterlyst: Dette er politiets klappjakt

Spansk politi jobber på spreng for å undersøke hvordan to terrorangrep og én eksplosjon kan henge sammen, og hvem som var en del av terrorcellen.

Moussa Oukabir

Moussa Oukabir er etterlyst av spansk politi i forbindelse med terrorangrepet i Barcelona.

Foto: Privat

Spansk politi jobber fortsatt med å kartlegge det tragiske hendelsesforløpet torsdag kveld og natt til fredag.

Ifølge Reuters ble totalt 14 mennesker drept og over 130 skadet i de to terrorangrepene i Barcelona og i Cambrils, 120 kilometer lenger sør for Barcelona.

Politiet opplyser fredag ettermiddag at de ser på de to angrepene som en koordinert aksjon, og etterforsker det som én sak. De mener også at de mistenkte planla et større angrep.

En sentral del av politiets etterforskning er nå å få kartlagt nettverket som står bak.

Grafikk viser terroristens dødelige ferd i Barcelona.

Sjåfør kan være drept

Den katalanske innenriksministeren Joaquin Forn bekreftet fredag morgen overfor den lokale radiostasjonen RAC 1, at sjåføren av varebilen i Barcelona fortsatt er på frifot.

Litt før klokka 11 gikk politiet ut med en etterlysning på mannen de mener kjørte varebilen: Moussa Oukabir (17).

Fire timer seinere korrigerte de meldingen. Politiet har foreløpig ikke identifisert sjåføren, men sier det kan være en av de fem mistenkte som ble drept i Cambrils.

– Det er ting som tyder på dette, men vi har foreløpig ikke konkrete bevis på dette, uttalte Josep Lluis Trapero, representant for det katalanske politiet, fredag ettermiddag.

Fredag kveld melder El Pais at sjåføren var en av de drepte i Cambrils. Politiet etterforsker dette som en mulighet, men kan ikke bekrefte at det stemmer, melder Reuters.

Vitner har fortalt at sjåføren gikk ut av varebilen etter at den hadde stoppet like ved det kjente La Boqueria-markedet.

Han forsvant så til fots, men det er ikke klart i hvilken retning han gikk.

Kan ha stjålet brorens ID

Én teori når det gjelder den etterlyste 17-åringen, uavhengig av hvilken rolle han hadde i angrepet, er at han skal ha stjålet identiteten til sin bror Driss Oukabir, som i går ble etterlyst og pågrepet etter angrepet.

Driss kontaktet selv politiet og meldte ID-papirene stjålet.

I tillegg til etterlysningen av Moussa Oukabir, og arrestasjonen av Driss, er ytterligere to personer arrestert i forbindelse med angrepet.

Den siste ble bekreftet arrestert rundt klokka 14 fredag.

Advarsel! Sterke bilder. En amatørvideo viser mange livløse mennesker i gaten etter at en varebil pløyde inn i folkemengde i Barcelona.

Ytterligere én pågrepet

I tillegg bekreftet politiet fredag morgen at de har pågrepet en person i byen Ripoll, ti mil nord for Barcelona, men det er ikke kjent om han knyttes direkte til angrepet.

Etter angrepet i går kveld opplyste også politiet at de har skutt og drept en person etter en skuddveksling ved Sant Just Desvern, en forstad til Barcelona.

Mannen skal ikke ha stoppet ved en kontroll, og kjørte over ankelen til en politimann. Tre kilometer senere ble han stoppet av politiet og skutt etter en skuddveksling. Det er imidlertid ikke klart om den døde hadde noen tilknytning til angrepet.

  • Totalt vet vi altså at politiet har arrestert fire personer og etterlyst én person – Moussa Oukabir (17) – i forbindelse med terrorangrepet i Barcelona. Den ene av dem er storebroren til Moussa Oukabir, som mener seg uskyldig. Ingen av de fire arresterte skal ha vært innblandet i terrorrelaterte handlinger tidligere.

I tillegg kan flere ha vært involvert, deriblant personen som ble pågrepet i Ripoll fredag og personen som ble drept av politiet.

Spanske myndigheter bekrefter at 12 er drept og mer enn 80 brakt til sykehus, etter terrorangrepet i Barcelona. Politiet har pågrepet to personer i forbindelse med angrepet. Disse bildene viser La Rambla minutter etter angrepet.

Fem terrorister drept

Men tragedien stoppet dessverre ikke med det første angrepet.

Natt til fredag ble spanske politistyrker sendt til Cambrils, sørvest for Barcelona, i forbindelse med et «mulig terrorangrep».

I Cambrils brukte angriperne samme metode som de brukte på La Rambla i Barcelona torsdag ettermiddag. De kjørte bilen på en trafikkert gågate og skadet syv mennesker, før politiet fikk stoppet angrepet ved å skyte de fem gjerningsmennene. Fire døde på stedet, mens den femte døde senere av skadene.

  • Dersom politiet har rett i at de to angrepene var koordinerte, står politiet overfor en terrorcelle på minimum åtte eller ni personer totalt.
Oversiktskart Spania, terrorangrep 17.08.2017 versjon 1

Politiet setter angrepene i Barcelona og Cambrils i sammenheng, og undersøker en gasseksplosjon i Alcanar nærmere.

Foto: NRK/ MapBox / Jaume Sellart/EPA, EMILIO MORENATTI/AP, ORIOL DURAN/AP

LES OGSÅ: Blomsterhandler: – Det var et kjempesmell da bilen traff boden

Eksplosjon i hus

En mystisk eksplosjon i forkant av angrepet kan imidlertid tyde på at cellen var enda større.

Før angrepene fant det nemlig sted en gasseksplosjon i et hus i Alcanar, sørvest for Barcelona. En person ble drept, og politiet mistenker at eksplosjonen skjedde i forbindelse med arbeid med eksplosiver, ifølge Reuters.

Politi og myndigheter har ikke bekreftet at eksplosjonen har en direkte sammenheng med de to angrepene, men ifølge The Telegraph jobber politiet ut ifra en teori om at terrorcellen bak gårsdagens angrep består av 12 personer, og at de skal ha planlagt et angrep med gassbeholdere.

– De planla ett eller flere angrep i Barcelona, men en eksplosjon i Alcanar satte en stopper for dette fordi de ikke lenger hadde materialet de trengte for et større angrep, uttalte Josep Lluis Trapero, representant for det katalanske politiet, fredag ettermiddag.

Hus-eksplosjon i Alcanar knyttes til terrorangrepet i Barcelona

En gasseksplosjon i et hus i Alcanar knyttes til terrorangrepet i Barcelona.

Foto: Jaume Sellart / Epa

Ble advart

I tillegg til å kartlegge terrorcellen, jobber politiet også med å gjøre rede på hvorvidt et større nettverk er involvert.

IS hevdet torsdag kveld at de står bak angrepet, men dette er foreløpig ikke bekreftet av spanske myndigheter.

Den spanske avisen El Periódico skriver fredag at CIA skal ha advart den lokale politistyrken Mossos d'Esquadra om en mulig terrortrussel, og utpekt Las Ramblas som et potensielt terrormål.

Advarselen kom etter de mange lastebilangrepene som har rystet Europa det siste året, og CIA mente Barcelona var et sannsynlig mål for terroristene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt