Blomsterhandler: – Det var et kjempesmell da bilen traff boden

BARCELONA/OSLO (NRK): Blomsterboden til Jose Moya ble truffet av varebilen som meide ned folk på Barcelonas paradegate Las Ramblas i går ettermiddag. Han tror det kan ha reddet liv fordi folk løp unna da de hørte smellet.

Blomsterhandler Hose Moya rakk ikke å stenge blomsterboden på La Rambla i går ettermiddag.

Blomsterhandler Jose Moya rakk ikke å stenge blomsterboden sin på Las Ramblas i går ettermiddag

Foto: Philip Alan Lothe / NRK

Blomsterhandler Jose Moya møter NRK ved blomsterboden som ble truffet da terroristene kjørte ned folk her på Las Ramblas i går ettermiddag.

– Da bilen traff boden min, var det et kjempesmell. Folk hørte det og klarte å komme seg unna, tror Moya.

Blomster på La Rambla etter terroraksjon i Barcelona

Sørgende minnes ofrene med blomster i Barcelona.

Foto: Philip Alan Lothe / NRK

Han eier to boder her på Las Ramblas. Den ene ble truffet i går ettermiddag da terrorister brukte en varebil for å kjøre ned tilfeldige folk. 13 mennesker ble drept og over 100 såret. For 15 er tilstanden kritisk.

I dag er blomsterhandleren tilbake for å rydde og stenge. Det rakk han ikke i går.

– Det var kaotisk. Alt skjedde veldig fort. Vi hjalp folk å ta dekning inne i bodene, blant annet en person i rullestol.

Moya forteller at han og flere andre gjemte seg i boden til kl. 19. De forklarte politiet hva de hadde sett og hørt.

– De som gjorde dette er uten hjerte og sjel. De kjørte ned kvinner, menn og barn helt vilkårlig, sier Moya til NRK.

Las Ramblas åpnet

I morgentimene i dag har det vært opprydningsarbeid etter det første terrorangrepet i sentrum av Barcelona, og biler som feier gatene. Politiet er godt synlig i gatene.

Politi på plass der terrorangrepet skjedde

Politiet er fortsatt synlig tilstede i gatene i Barcelona.

Foto: Philip Alan Lothe / NRK

Vanlige folk har fått lov til å gå ned gaten igjen her hvor terrorangrepet skjedde. Kioskene har begynt å åpne igjen.

– Dette er Ramblaen. Den vil komme tilbake til normalt liv igjen. Du ser at folk allerede er på vei tilbake, sier blomsterhandler Moya.

Folk virker ikke veldig sinte, men de er satt ut av det som har skjedd. Det virker som om folk i Barcelona, som mange i resten av Europa, er lei av denne terrortypen.

Minnemarkering

Kong Felipe og statsminister Mariano Rajoy skal begge delta på en minnemarkering i Barcelona i dag. Klokka 12 holdes det ett minutts stillhet.

Minneseremonien holdes på Plaza de Catalunya, der angrepet i Barcelona startet.

I tillegg til kongen og statsministeren skal også lederen for regionalmyndighetene i Catalonia, Carles Puigdemont, delta.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt