150 døde i flystyrt: Falt i åtte minutter

Det kom aldri noen nødmelding fra Germanwings-flyet med 150 mennesker om bord som styrtet i Provence på vei fra Barcelona til Düsseldorf.

Bilde fra vrakstedet

Det er i dette området det nå pågår en redningsaksjon. Det fryktes at 150 mennesker omkom da flyet styrtet.

Foto: Reuters

François Hollande.

– NY LUFTFARTSTRAGEDIE: Frankrikes president François Hollande var tidlig ute med å si at alle trolig var omkommet.

Det var 144 passasjerer og et mannskap på seks personer om bord i Germanwings-flyet som styrtet i de franske alpene, melder selskapet.

Frankrikes transportminister sier at alle om bord har mistet livet.

Germanwings opplyser at 67 av passasjerene var tyske, hvorav 16 utvekslingsstudenter. To babyer var også om bord. 45 passasjerer skal være spanske.

– Det er en tragedie – en ny luftfartstragedie. Vi skal finne ut hva som har skjedd og dele det med regjeringene i Tyskland og Spania og selvfølgelig med de etterlatte, sier Frankrikes president François Hollande.

Flyet, som var av typen Airbus 320, var på vei fra Barcelona i Spania til Düsseldorf i Tyskland. Flyet styrtet om lag 100 kilometer nord for Nice, mellom byene Digne-les-Bains og Barcelonnette.

Sendte ikke nødsignal

Germanwings-flyet falt brått fra normal marsjhøyde på nær 40.000 fot til 6.000 fot på under åtte minutter før det forsvant fra radaren. Deretter styrtet flyet.

– Det er umulig å si hvorfor flyet plutselig mistet høyde. Om det var bevisst eller ubevisst, blir bare spekulasjoner, sier Germanwings-sjef Thomas Winkelmann på en pressekonferanse i Köln tirsdag ettermiddag.

Høyde og fart på Airbus-flyet som styrtet

STYRTET: Selskapet aner ikke hvorfor flyet plutselig falt brått.

Foto: Grafikk: Tom Gabriel Johansen

Flyet forsvant fra radarene klokken 10.40 norsk tid, ifølge nettsiden Flightradar24. Flyet hadde opprinnelig avgang klokken 09.35, men ble forsinket. Det tok ikke av før 10.01, og skulle lande i den tyske byen klokken 11.55.

Germanwings opplyser på en pressekonferanse klokken 15.00 at de mistet kontakt med flyet da det var på 6.000 fot.

Det franske nyhetsbyrået AFP meldte først at passasjerflyet sendte ut nødsignal klokken 10.47.

Dette avviser en kilde hos luftfartsmyndighetene.

– Mannskapet sendte aldri noe nødsignal. Det var kontrollsentralen som bestemte seg for å erklære at flyet var i vanskeligheter fordi de ikke fikk kontakt med mannskapet i flyet, sier kilden til AFP.

– Det var ingen kommunikasjon med cockpit. Det vi har av informasjon baserer seg primært på fransk radarkontroll, opplyser Germanwings på pressekonferansen.

Laster Twitter-innhold
Flystyrt i Alpene

– Hørte et høyt brak

Det er funnet vrakrester av flyet i en fransk landsby, ifølge landets innenriksminister Bernard Cazeneuve. Han sier ifølge France 25 at vrakrestene er funnet på 2000 meters høyde.

– Flyet styrtet bare 2 kilometer herfra. Høyt oppe i fjellet. Det var et høyt brak, etterfulgt av stillhet. Jeg trodde først det kom fra jagerfly som jevnlig trener i dette området, sier eieren av en camping som Al Jazeera har snakket med.

To politihelikoptre har sett flyvraket mellom kommunene Digne-les-Bains og Barcelonnette, ifølge Cazeneuve. Ifølge Hollande ligger flyvraket i et område som er lite tilgjengelig for redningsmannskaper.

Laster Twitter-innhold

Første flystyrt på fransk jord siden 2000

Germanwings er et tysk lavprisflyselskap basert i den tyske byen Köln. Selskapet er heleid av Lufthansa.

Piloten hadde mer enn 10 års erfaring, opplyser selskapet.

Den styrtede A320-maskinen er 24 år gammel og har vært den del av Lufthansa-gruppen siden 1991, skriver Reuters.

Ifølge Le Parisien er dette den første flystyrten på fransk jord siden Concorde-flyet fra Air France styrtet i år 2000.

– Hvis det vi frykter har skjedd, er dette en mørk dag for Lufthansa, uttaler administrerende direktør i Lufthansa, Carsten Spohr, ifølge selskapets twitter-konto.

Meteorologisk: Fine flyforhold

– Det ser ut som om det er fine forhold, sky og værmessig over dette området. Det er ganske urolig i Middelhavet med tordenbyger over Mallorca og Korsika, sør for selve fastlandet, men det ser ikke ut til at disse skyene har gått noe innover land i det tidsrommet der flyet skal ha gått ned. Det dårlige været ligger fortsatt sør for kysten, sier Vibeke Thyness, fra Meteorologisk institutt.

Hun mener flyet ikke har vært utsatt for risikable værforhold.

– Det har gått noen byger ned fra alpeområdet fra Genoa-bukta mot Monaco og Nice, men det har ikke truffet flyplassen i Nice. De dårligste forholdene for fly har vært ute i Middelhavet, så de har sannsynligvis flydd utenfor, sier Thyness til NRK.

Laster Twitter-innhold
Flyruten til ulykkesflyet

Her fløy Airbus-flyet som styrtet.

SISTE NYTT

Siste nytt

Russland vil svare med nye raketter hvis Ukraina får Natos angrepsvåpen

Russland vil svare med å utplassere sine mest moderne raketter hvis Nato bygger opp angrepsvåpen i Ukraina. Det sier den russiske presidenten Vladimir Putin.