NRK Meny
Normal

15 drept på fireårsdagen for Egypt-opprøret

KAIRO (NRK): I forbindelse med markeringen av fireårsdagen for det egyptiske opprøret mot tidligere president Hosni Mubarak har 15 mennesker mistet livet i Egypt.

Demonstrasjoner i Egypt

Demonstranter i Kairo løper fra politiet under en av markeringene i forbindelse med at det er fire år siden opprøret mot Mubarak startet i Egypt.

Foto: ASMAA WAGUIH / Reuters

Strenge sikkerhetstiltak og et massivt politioppbud preger bybildet i Kairo. Gatene er folketomme og Tahrirplassen er stengt.

I dag er det fire år siden folkedemonstrasjonene mot Mubarak startet i Egypt, og flere har mistet livet.

14 mennesker mistet livet i dag og en kvinne ble skutt og drept i går.

Ifølge den statlige avisa al-Ahram skal ni av de drepte være sivile som ble drept i sammenstøt mellom demonstranter og politiet. Ytterligere to personer ble drept idet de skal ha plassert en bombe ved en høyspentmast i Beheira-provinsen.

Det har vært strenge sikkerhetstiltak i hovedstaden Kairo og andre egyptiske byer i forbindelse med søndagens markeringer.

Og myndighetene har slått hardt ned på demonstrasjonen.

I dag forsøkte noen få demonstranter å ta seg inn på den symboltunge Tahrirplassen i sentrum av Kairo for å protestere, men de ble raskt omringet av opprørspoliti.

22 pansrede kjøretøy er ifølge nyhetsbyrået MENA parkert ved plassen og veiene rundt er sperret av.

Kvinne skutt

I går ble en kvinne skutt og drept da hun sammen med flere andre protesterte mot de nye makthaverne i landet.

34 år gamle Shaimaa al-Sabbagh, som var mor til en fem år gammel gutt, var sammen med sin mann da hun ifølge flere meddemonstranter ble truffet i hodet av skudd avfyrt fra sikkerhetsstyrkene som forsøkte å oppløse demonstrasjonen. Hun døde senere på et sykehus.

En talsmann for det egyptiske innenriksdepartementet avviser at sikkerhetsstyrkene løsnet skudd og hevder at det er «islamistiske infiltratører» som står bak.

Statsminister Ibrahim Mahlab lover at dødsfallet skal etterforskes og sier at «den som har begått feilen, vil bli straffet, uansett hvem han er».

Demonstrasjonen skulle være en symbolsk protest til minne om revolusjonen 25. januar 2011, da folkedemonstrasjoner veltet president Hosni Mubaraks tretti år lange styre.

De atten dagene revolusjonen varte ble starten på det som skulle være den arabiske våren, som brakte håp om frihet og demokrati.

Slo ned på demonstrasjoner

Våren ble likevel ikke slik mange håpet på. Den minnet mer om en hard vinter.

To år etter Mubarak ble avsatt, tok militæret over kontrollen og styrtet den demokratisk valgte presidenten, Mohamed Morsi. Lederen av Det muslimske brorskap hadde da opplevd nye folkeprotester mot sitt styre.

Forsvarssjefen som avsatte Morsi, Abdel Fattah al-Sisi, ble deretter valgt til ny president i Egypt.

De siste ukene har flere demonstrasjoner blusset opp igjen etter at al-Sissi har slått hardt ned på folkedemonstrasjonene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt