NRK Meny
Normal

Brown: Jeg tar ansvaret ved tap

Statsminister Gordon Brown sier han tar konsekvensene hvis Labour taper valget.

Gordon Brown

Gordon Brown er klar på hva som er hans ansvar som partileder.

Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters

I et intervju med frokost-TV på fjernsynskanalen ITV i dag, sier Brown at han vil ta ansvar for «alt som måtte skje på 6. mai».

På spørsmål om det er han eller partiet som har skylda hvis velgerne vender Labour ryggen, svarte Brown slik:

- Vel, jeg må ta ansvaret uansett, og jeg vil ta ansvaret hvis det skjer, sa Brown.

- Men det er fortsatt mange tusen velgere som ikke har bestemt seg for hva de vil stemme, la han til.

Blir han sittende?

Han ble også spurt om han og Labour vil bli sittende, hvis det blir et såkalt «vippende parlament» hvor ingen av de store partiene har klart flertall.

Etter de britiske konstitusjonelle spillereglene, gir Dronningen nemlig først oppdraget med å danne ny regjering til den sittende statsministeren.

Om regjeringen ikke lenger har flertall, kan statsministeren frasi seg oppdraget eller velge å bli sittende til han får flertallet mot seg i et tillitsvotum eller en avstemning over trontalen.

Brown sier han ikke tror på strategien med taktisk stemmegivning som to av hans ministre har tatt til orde for, i valgkretser hvor Labour og de konservative kniver om å vinne mandatet.

Ed Balls

Ed Balls ber folk bite seg i leppa og stemme Labour.

Foto: POOL / REUTERS

- Bit deg i leppa og stem på Labour, sier skole- og familieminister Ed Balls til liberaldemokratiske velgerne gjennom i magasinet New Statesmann .

Resultatene fra 100 valgkretser, hvor bare noen få hundre eller tusen stemmer hvilken kandidat som får plassen i Underhuset, kommer trolig til å avgjøre hele valget.

Balls mener det også er bedre at Labour-velgere stemmer liberaldemokratisk, der kampen står mellom de liberale og de konservative.

– Jeg ønsker å holde toryene ute, sier han uten blygsel og får støtte fra ministeren for Wales, Peter Hain.

Brown vil heller at velgerne stemmer på Labour av oppriktig mening.

- Jeg tror ikke det fungerer på den måten. Men hvis jeg ikke kan utgjøre en forskjell lenger, så kan jeg like godt gå av og gjøre noe annet, svarte Brown.

Statsministeren, som ble intervjuet sammen med sin kone Sarah, gjør det klart at han ikke ser seg selv gå over til forretningslivet.

- Jeg vil gjøre noe nyttig for mennesker, sier han og avslører at han tenker i retning av veledig eller frivillig arbeid.

Brown, som er skotte, har doktorgrad i historie, og har både undervist på universiteter og vært journalist. Siden 1983 har han vært medlem av den britiske nasjonalforsamlingen, valgt fra Skottland.

Siden 2007 har han vært statsminister.

Verste noensinne

I dag var en partifelle, som kjemper for et sete i valgkretsen North West Norfolk, at Brown er den verste statsministeren Storbritannia noensinne har hatt. Og at politikken under Brown, har vært en katastrofe, sa Manish Sood til sin lokalavis - og gjentar budskapet til Sky News .

- Det er opplagt en alvorlig sak, når vi er så nær valget og ting går så feil, fremholder han.

- Når avgiftene til folketrygdsystemet økes, når bensinprisene går opp og når inntektsskatten økes - og det like før et valg - er jo en total katastrofe av en politikk, sier Sood.

Han mener Brown må våkne opp og skjønne realitetene, og Labour har mistet sine sosiale kjernesaker. Han hevder også at partiet trenger en skikkelig opprenskning.

Hvem overtar?

Den opprenskningene på toppen, er det noen som allerede legger planer for.

Britiske medier er allerede i gang med spekulasjonene om hvem som blir etterfølgeren.

Foreløpig favoritt er utenriksminister David Miliband eller broren Ed, som er minister for klima og energi.

Brødrene er unge, dynamiske, pene og velutdannede menn og som regnes å kunne matche Liberaldemokratenes Nick Clegg og De konservatives David Cameron. Det finurlige er at David er regnet som Blairs reelle arvtaker, mens Ed mer er Browns mann.

Alistair Darling, Storbritannias finansminister

Veteran som nevnes som ny sjef; Astair Darling.

Foto: Andrew Winning / Scanpix/Reuters

I favorittsjiktet ligger også skole- og familieminister Ed Balls, som. Han er gift med ministeren for arbeid og pensjon Yvette Cooper. Ekteparet regnes som nære Brown-allierte. Men Ball er ung nok til å stå for en fornyelse.

I tillegg seiler finansminister Alistair Darling overraskende opp. Veteranen Darling er i likhet med sjefen fra Skottland, hvor hans parlamentsplass fra en valgkrets i Edinburgh henger i en tynn tråd. Så mye vil avgjøres av om han gjenvelges eller ikke.

Det samme med Ed Balls, som kjemper for å beholde sin plass fra Yorkshire i Nord-England.

Finansministeren regnes som en mindre splittende kandidat innad i partiet enn unge Milliband, som de fleste regner som en flink fagminister, men som mange er skeptiske til om har statsministerkvaliteter.

Det er nok å se på Brown i så henseende.

Peter Mandelson og David Milliband

Peter Mandelson kan fortsatt de politiske tjuvtriksene og kjemper for utenriksminister David Milliband som Browns arvtaker.

Foto: ADRIAN DENNIS / AFP

Bak Miliband står handelsminister og tidligere EU-kommisær Peter Mandelson - Tony Blairs nære venn og allierte med tilnavnet «Mørkets fyrste» for sin råe strategilegging, miksing og triksing på bakrommet.

Mandelson og Gordon Brown har aldri gått særlig overens, men Brown innså at han trengte Mandelsons egenskaper og hentet han hjem fra EU-jobben i Brussel.

Og kanskje mer overraskende, nevnes Mandelson - som er utnevnt til Lord - også som en mulig lederkandidat.

Men om Miliband splitter partirekkene, gjør i hvert fall kontroversielle Peter Mandelson det, selv om også motstanderne må innrømme at han er en effektiv politiker.

Går Brown på dagen, er det mest sannsynlig at nestleder Harriet Harman overtar partilederjobben midlertidig, inntil en ny leder er valgt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt