Gordon Brown ble kveldens taper

Gordon Brown beklaget på nytt gårsdagens fadese da han holdt sin innledning under den siste partilederdebatten, men velgerne kåret David Cameron til kveldens vinner.

Video Siste partilederdebatt i Storbritannia

NETT-TV: Den siste partilederdebatten før valget 6. mai ble avholdt i Birmingham i kveld. (Reporter: Siri Gjørtz)

– Denne jobben innebærer mye. Som dere så i går, klarer jeg ikke å gjøre alt riktig, sa statsminister Gordon Brown da den siste partilederdebatten foran valget 6. mai startet nå i kveld.

Men trass i et forsøk på et øyeblikks ydmykhet, straffet velgerne Brown på meningsmålingene over hvem som klarte seg best i kveldens debatt.

Ifølge flere meningsmålinger er det David Cameron som kommer best ut av kveldens debatt, fulgt av Nick Glegg på andreplass. Gordon Brown ender sist med drøye 25 prosent på målingene til YouGov og Comres, ifølge Telegraph.

Også de mindre vitenskapelige målingene på de britiske avisenes nettsider viser at David Cameron vant klart over Brown.

– Jeg tok grep

Etter selv å ha innledet med kveldens eneste henvisning til gårsdagens mikrofontabbe, lot Brown saken ligge og konsentrerte seg om temaet for kveldens debatt - økonomi.

– Jeg vet hva jeg snakker om når det gjelder økonomi. Det er ikke min fremtid som teller, men deres som er på stemmeseddelen neste fredag, sa Brown i sin innledning og viste til sine bedrifter under finanskrisen.

– Da bankene kollapset tok jeg øyeblikkelige grep for å forhindre at krisen utviklet seg til en katastrofe, og resesjonen fra å bli en depresjon, argumenterte Brown.

Vil bevare pundet

De konservatives David Cameron trakk fram situasjonen i Hellas i sin innledningstale:

– Med alt vi hører om Hellas i nyhetene, kan jeg garantere dere at jeg aldri vil bli med i eurosamarbeidet og beholde pundet som vår valuta, lovet Cameron som også understreket viktigheten av å få bankene til å låne ut penger igjen og få industrien på beina.

– Vi kan ikke bare fortsette med å kjøpe fra Kina, sa Cameron.

Liberaldemokratenes leder Nick Clegg åpnet med å love skattelette til de lavtlønte:

– Vi trenger et rettferdig skattesystem. Derfor vil Liberaldemokratene ikke kreve deg for skatt for de første 10.000 pundene du tjener, sa Clegg som også mente britene måtte gjenoppdage sin lidenskap for å produsere ting.

Potteplanter og binders

De tre statsministerkandidatene måtte deretter svare for hvordan de vil få ned budsjettunderskuddet i Storbritannia i løpet av de kommende årene.

– Hvorfor kan dere ikke være ærlige om kuttene som er nødvendig, spurte en av publikummerne i salen.

Partilederdebatt i Birmingham

David Cameron (t.v.) ble utropt til kveldens debattvinner av tv-seerne.

Foto: HO / Reuters

Clegg fremhevet at hans parti har vært mer åpne enn de andre:

– Vi har gjort rede for våre planer om en skattereform, og vi har også gjort det klart hvilke store prosjekter vi kan droppe. Du kan ikke fylle det svarte hullet med å spare inn på potteplanter og binders, sa Clegg.

– Hvis jeg blir statsminister vil jeg ta de vanskelige beslutningene. Det vil bli behov for kutt, det skal jeg være den første til å innrømme, bedyret David Cameron.

Brown lovet at budsjettkuttene ikke vil ramme frontlinjetjenester som politiet.

– Vi har satt i gang vår underskuddsplan som samtidig gir rom for vekst i økonomien, sa den sittende statsministeren.

Innvandreramnesti

Innvandringsspørsmålet preget begge de foregående debattene, og også i kveld gjenopptok partene debatten etter et spørsmål fra salen.

– Har politikere distansert seg altfor mye fra folket, spesielt når det gjelder innvandring, spurte en tilhører.

David Cameron benyttet anledningen til å slakte Liberaldemokratenes forslag om å amnesti for ulovlige innvandrere som har oppholdt seg i landet i over 10 år.

– Det ville bare gjort den dårlige situasjon vi har hatt under Labour mye verre, konstaterte Cameron som fikk støtte fra Gordon Brown.

– Jeg er enig med David i dette. Jeg er enig i at det vil sende ut gale signaler, sa Brown, men etterlyste et konkret tall fra Cameron som har tatt til å innføre et tak på antall innvandrere som får komme til landet.

Flakkende i blikket

Gordon Brown under partilederdebatten

Gordon Brown streifet innom gårsdagens mikrofontabbe under debatten.

Foto: BBC News

Under den første av de tre partilederdebattene overrasket Nick Clegg alle ved å se rett inn i kameraet mens han snakket, noe det slett ikke falt de to andre partilederne inn å gjøre.

Denne gang måtte Clegg tåle at også Cameron så rett inn i kameraet mens han snakket. Gordon Brown, derimot, var mer flakkende i blikket, skriver NTB.

The Times' politiske redaktør Sam Coates mener kveldens kamp stod mellom Cameron og Brown, og at Clegg slapp billig unna den politiske skytsen.

– Nick Clegg kommuniserer bra til publikum og forsøker å slå Labour og Tory over en kam.

– Brown så forferdelig ut fysisk, men stod støtt. Dette var hans felt, men jeg er usikker på hvor godt hans statistiske svar og tvetydige uttalelser vil slå an hos befolkningen, sier The Telegraphs økonomiredaktør Edmund Conway som mener Nick Clegg vant stil-kampen og skattedebatten.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt