- Visste om terrorplanene to måneder før angrepet

To måneder før terrorangrepet i Stockholm fikk den irakiske sikkerhetstjenesten opplysninger om at det ble planlagt et angrep mot Vesten.

Selvmordsaksjon i Stockholm

Taimour Abdulwahab sprengte seg selv i luften i Stockholm 11. desember 2010.

Foto: Neidemann, Magnus Hjalmarson / Scanpix

Både USA, Vest-Europa og Stockholm var nevnt som mål for attentatet, som skulle finne sted mot slutten av 2010.

Säpo bekrefter overfor Aftonbladet at de kjenner til opplysningene.

Det er den øverste sjefen for bekjempelse av terror i Irak, Zia Alkanani, som meddeler dette til fjernsynsstasjonen Al Arabyia, melder Sveriges Radio.

Ifølge Alkanani ble informasjonen videreformidlet til USA.

Taimour Abdulwahab

Taimour Abdulwahab.

Foto: Afp

11. desember i fjor sprengte Taimour Abdulwahab (28) seg selv i lufta i Bryggergatan i Stockholm, rundt 300 meter fra stedet der en en bil gikk i lufta kort tid tidligere.

Ti minutter før eksplosjonene mottok Säpo og nyhetsbyrået TT en e-post der det ble framsatt trusler mot det svenske folk.

Fikk trening i Irak

Zia Alkanani sier videre at Abdulwahab var i den irakiske byen Mosul i tre måneder før terrorangrepet i Stockholm. I Irak fikk han opplæring i blant annet hvordan man konstruerer en sprengladning.

Han skal ha reist til Irak via Tyrkia.

Blant dem som deltok i opplæringen i Mosul var det også flere utlendinger, deriblant en mann fra Egypt, som den irakiske sikkerhetstjenesten nå jakter på.

Ifølge Alkanani skal sikkerhetstjenesten ha fått opplysningene om terrorangrepet fra Al Qaida-ledere som er blitt pågrepet.

– Vi kan ikke kommentere dette nå, vi har folk som ser nærmere på dette, sier Thomas Orehag i Säpos pressetjeneste til Expressen.

Video Amatørvideoer fra Stockholm-eksplosjonen

Amatørvideoer fra Stockholm-eksplosjonen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt