Mener kona radikaliserte selvmordsbomberen i Stockholm

Kona til Taimour Abdulwahab Al-Abdaly skal ha endret adferd etter hendelsene i USA 11. september 2001. Nå sier hennes bestemor at det var hun som radikaliserte ektemannen.

Huset til Abdulwahab i Luton, England

Politi utenfor hjemmet til Abdulwahab i Luton i England mandag.

Foto: Akira Suemori / Ap

Ifølge hennes bestemor, Maria Nedelcovici, som bor i Romania, kan Abdulwahab Al-Abdalys kone ha stanset selvmordsangrepet i Stockholm forrige lørdag.

Les: Kommentar: Den svenske idyllen smadret - for tredje gang

– Hun forandret mannen sin til en ekstremist. Hun er den man må legge skylda på. Hun hadde makten til å stanse ham, men gjorde ingenting. Hun skulle ha visst bedre, sier Nedelcovici til the Daily Mail i England.

Mener kona påvirket mannen

Kvinnen ble født i Bukarest med familie fra Irak, familien flyttet til Algerie da hun var liten og bodde der i ti år før de flyttet til Sverige i 1995.

Etter terrorangrepene i USA 11. september 2001 skal Abdulwahab Al-Abdalys kone ha insistert på å dekke seg til med islamske hodeplagg.

Hun møtte mannen i Luton og de to giftet seg i 2004. Nedelcovici mener det var hun som påvirket mannens adferd i årene etter at de møttes.

Les: – Luton er et arnested for terrorister
Les også: Slik rekrutterer de ekstremister

– Glad og populær tenåring

Kvinnens bestemor sier barnebarnet endret væremåte etter 11. september 2001. Da hun giftet seg med Abdulwahab Al-Abdaly skal han ha fulgt i hennes fotspor, og endret klesstil og væremåte.

Før han flyttet til England med kona skal Abdulwahab Al-Abdaly, ifølge Daily Mail, ha arbeidet som DJ ved en lokal radiostasjon i Sverige, han hadde flere kjærester og drakk øl.

I Sverige skal han ha vært en glad og populær tenåring som betraktet Sverige som sitt hjemland.

Les også: – 200 mulige terrorister i Sverige

– Da han reiste til Storbritannia plasserte noen djevelen i ham, forteller et familiemedlem i Tranås, sørøst i Sverige.

– Ingen interesse av Islam

Ifølge en av hans beste barndomsvenner, skal noe ha endret seg da han flyttet til Luton i England.

– Den eneste grunnen til at han flyttet dit var fordi han fant et studietilbud han ville ta. Taimours eneste mål, bortsett fra å ha det moro, var å utdanne seg til å bli fysioterapeut. Han hadde ingen interesse av Islam før han flyttet. Men noe endret seg da han flyttet til Luton.

– Siktet seg inn på sinte, usikre unge

En av de ansatte ved Luton Islamic Centre sier Abdulwahab Al-Abdaly hjalp til ved senteret med en «nærmest litt for entusiastisk tilnærming».

– Han hjalp til ved kjøkkenet, i biblioteket og i bønnerommene. Etter hvert begynte han å snakke om radikale ideer med flere ved senteret. Han siktet seg inn på de unge, usikre og sinte mennene, som lett kunne la seg lede, sier Farasat Latif.

Lørdagens terrorangrep i Sveriges hovedstad hadde som mål å ta livet av mange mennesker, men Abdulwahal Al-Abdaly lyktes ikke med planen, og endte opp med å ta sitt eget liv og såre noen forbipasserende.

Les mer: - Stockholm var berre starten

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt

Vaksinering av befolkningen er i gang i Moskva

MOSKVA(NRK): De som ønsker det, kan nå bestille time for vaksinering mot koronavirus i Moskva fylke. Selv om det foreløpig foregår i liten skala, er trolig russerne først i verden med å tilby vaksine til befolkningen.