Hopp til innhold

Mener kona radikaliserte selvmordsbomberen i Stockholm

Kona til Taimour Abdulwahab Al-Abdaly skal ha endret adferd etter hendelsene i USA 11. september 2001. Nå sier hennes bestemor at det var hun som radikaliserte ektemannen.

Huset til Abdulwahab i Luton, England

Politi utenfor hjemmet til Abdulwahab i Luton i England mandag.

Foto: Akira Suemori / Ap

Ifølge hennes bestemor, Maria Nedelcovici, som bor i Romania, kan Abdulwahab Al-Abdalys kone ha stanset selvmordsangrepet i Stockholm forrige lørdag.

Les: Kommentar: Den svenske idyllen smadret - for tredje gang

– Hun forandret mannen sin til en ekstremist. Hun er den man må legge skylda på. Hun hadde makten til å stanse ham, men gjorde ingenting. Hun skulle ha visst bedre, sier Nedelcovici til the Daily Mail i England.

Mener kona påvirket mannen

Kvinnen ble født i Bukarest med familie fra Irak, familien flyttet til Algerie da hun var liten og bodde der i ti år før de flyttet til Sverige i 1995.

Etter terrorangrepene i USA 11. september 2001 skal Abdulwahab Al-Abdalys kone ha insistert på å dekke seg til med islamske hodeplagg.

Hun møtte mannen i Luton og de to giftet seg i 2004. Nedelcovici mener det var hun som påvirket mannens adferd i årene etter at de møttes.

Les: – Luton er et arnested for terrorister
Les også: Slik rekrutterer de ekstremister

– Glad og populær tenåring

Kvinnens bestemor sier barnebarnet endret væremåte etter 11. september 2001. Da hun giftet seg med Abdulwahab Al-Abdaly skal han ha fulgt i hennes fotspor, og endret klesstil og væremåte.

Før han flyttet til England med kona skal Abdulwahab Al-Abdaly, ifølge Daily Mail, ha arbeidet som DJ ved en lokal radiostasjon i Sverige, han hadde flere kjærester og drakk øl.

I Sverige skal han ha vært en glad og populær tenåring som betraktet Sverige som sitt hjemland.

Les også: – 200 mulige terrorister i Sverige

– Da han reiste til Storbritannia plasserte noen djevelen i ham, forteller et familiemedlem i Tranås, sørøst i Sverige.

– Ingen interesse av Islam

Ifølge en av hans beste barndomsvenner, skal noe ha endret seg da han flyttet til Luton i England.

– Den eneste grunnen til at han flyttet dit var fordi han fant et studietilbud han ville ta. Taimours eneste mål, bortsett fra å ha det moro, var å utdanne seg til å bli fysioterapeut. Han hadde ingen interesse av Islam før han flyttet. Men noe endret seg da han flyttet til Luton.

– Siktet seg inn på sinte, usikre unge

En av de ansatte ved Luton Islamic Centre sier Abdulwahab Al-Abdaly hjalp til ved senteret med en «nærmest litt for entusiastisk tilnærming».

– Han hjalp til ved kjøkkenet, i biblioteket og i bønnerommene. Etter hvert begynte han å snakke om radikale ideer med flere ved senteret. Han siktet seg inn på de unge, usikre og sinte mennene, som lett kunne la seg lede, sier Farasat Latif.

Lørdagens terrorangrep i Sveriges hovedstad hadde som mål å ta livet av mange mennesker, men Abdulwahal Al-Abdaly lyktes ikke med planen, og endte opp med å ta sitt eget liv og såre noen forbipasserende.

Les mer: - Stockholm var berre starten

SISTE NYTT

Siste nytt