– 200 mulige terrorister i Sverige

En rapport fra det svenske sikkerhetspolitiet som legges frem i dag, viser at det er dobbelt så mange personer som kan tenkes å utføre terroraksjoner i Sverige, som politiet tidligere har opplyst.

Taimour Abdulwahab

Taimour Abdulwahab ble Sverige og Skandinavias første selvmordsbomber.

Foto: Afp

Lekkasjer fra Säpo-rapporten viser at politiet mener det finnes 200 mulige terrorister i Sverige.

For to dager siden sa politiet til NRK at det trolig er rundt 100 svenske radikaliserte ungdommer som kan tenkes å utføre terrorhandlinger, men sikkerhetspolitiets egen rapport viser altså at det er dobbelt så mange personer det er snakk om.

Rapporten ble bestilt i februar. Skjebnens ironi ville det slik at den for lengst var planlagt å overleveres i dag, fire dager etter at Sverige opplevde sin første selvmordsbomber.

Leder i den svenske justiskomiteen, sosialdemokraten Morgan Johansson, mener noe må gjøres.

– Vi må forebygge dette ved å minske kløftene i vårt land og ellers i verden. Vi må ha kontroll på de ekstreme kreftene som rører seg, sier Johansson.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Stockholm

Svensk politi patruljerer i Drottninggatan i Stockholm, like ved stedet der selvmordsbomberen sprengte seg selv sist lørdag.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Navnga bombemannen - jages av politiet

Svensk politi jobber fremdeles på spreng for å finne ut om Taimour Abdulwahab var alene, eller om han hadde medhjelpere da han gjennomførte sin selvmordsaksjon midt i julehandelen i Stockholm sentrum sist lørdag.

På det ytterliggående islamistiske nettstedet Shumukh al-Islam ble Abdulwahab identifisert med navn og bilde lenge før navnet ble offentliggjort noe annet sted.

Dette har gjort at sikkerhetstjenester i flere land nå driver en intens jakt for å finne personen som la ut de opplysningene, skriver den svenske avisen Expressen.

Nettsted for Al Qaida-tilhengere

Nettsiden anses å være et samlingssted for Al Qaida, opplyser terrorekspert og professor ved den svenske forsvarshøyskolen, Magnus Ranstorp.

– At en person på den nettsiden kjente til selvmordsbomberens identitet før media og andre gjorde det, gjør det ekstra alvorlig, sier Ranstorp.

– Det er uten tvil et av de heteste sporene. Jeg vet at man jobber febrilsk i kulissene med dette. Sikkerhetspolitiet jobber døgnet rundt i samarbeid med sine kolleger i andre land.

SISTE NYTT

Siste nytt