Hopp til innhold

- Vil ta pause i angrepene

Det libyske forsvaret sier soldatene vil stanse de militære angrepene fra søndag kveld, for å la opprørerne legge ned våpnene, og godta et tilbud om amnesti. Det melder det statlige nyhetsbyrået.

Libya opprørssoldat

En libysk opprørssoldat forbereder seg på neste angrep fra Gaddafis styrker.

Foto: PATRICK BAZ / Afp

- Forsvarsdepartementet har besluttet å stanse de militære operasjonene mot de bevæpnede terroristgjene fra midnatt søndag, heter det i kunngjøringen. Det vil si klokka 23 norsk tid.

Før det eventuelt skjer, fortsetter kampene om makten mellom opprørere og regjeringsstyrker med full styrke. Påstandene om hvem som har kontrollen hvor er motstridende. Det gjelder blant annet byen Misrata.

En talsmann for opprørerne sier de motsto angrep i går kveld, selv om regjeringsstyrkene brukte både stridsvogner og tungt artilleri.

Også innbyggere i byen sier at opprørerne fortsatt har kontroll.

Statskontrollert libysk fjernsyn hevder regjeringsstyrkene har overtatt kontrollen og renser byen for det de kaller «terroristgjenger».

- Det som meldes på TV er ikke sant. De lyver. Misrata er rolig og vi kan ikke høre noen bombeangrep, sa en innbygger på telefon til nyhetsbyrået Reuters.

Misrata er Libyas tredje største by, og ligger 200 kilometer øst for hovedstaden Tripoli.

Kamper i flere dager

Kampene om byen raste også i går. Da skal 18 opprørere ha blitt drept. Oberst Muammar al-Gaddafi lovet i går kveld å ta tilbake Misrata i dag, og resten av de områdene som opprørerne kontrollerer i løpet av 48 timer.

Leger ved et sykehus i området skal ha sett rundt 80 drepte regjeringssoldater, het det i de ubekreftede meldingene fra Misrata torsdag.

På sykehuset i en annen by, Ajdabiyah, øst i landet forteller Abdel Bari Zewi til nyhetskanalen Al Arabiya at han har sett 30 døde mennesker, alle sivile etter kampene om byen i går. De skal ha blitt drept i kryssild mellom opprørere og regjeringsstyrker.

- Snart framme i Benghazi

Statskontrollert TV melder om geværild og eksplosjoner ved flyplassen i opprørernes hovedsete, Benghazi. TV-kanalen melder også at regjeringssoldater står i utkanten av byen.

En talsmann for opprørerne tilbakeviser påstanden, og sier at Gaddafis styrker fortsatt er langt unna utkanten av Benghazi.

Opprørerne hevder at de har skutt ned to kampfly som forsøkte å angripe flyplassen. Begge flygerne skal ha blitt drept.

- Også i går var det luftangrep mot flyplassen, sier opprørernes talsmann. Flyene skal ha bombet rullebanen på den internasjonale flyplassen.

USAs viseutenriksminister William Burns sier de libyske regjeringsstyrke har hatt stor framgang, og står rundt 160 kilometer fra Bengahzi.

Det har også vært kamper om andre av opprørernes støttepunkter, men opplysningene om hvem som har kontroll hvor spriker.

Flyforbud

På det diplomatiske plan foregår fortsatt diskusjonene i FN om ulike militære tiltak for å beskytte sivilbefolkningen og støtte opprørerne, inkludert en flyforbudssone. Det kan bli avstemning i kvelden om forslaget som Storbritannia, Frankrike og Libanon står bak.

Det siste resolusjonsforslaget som sirkulerer i FN-hovedkvarteret oppfordrer til å gjennomføre alle nødvendige tiltak for å beskytte befolkningen, bortsett fra en okkupasjon, opplyser FN-diplomater.

- Resolusjonen oppfordrer til en umiddelbar våpenhvile, slutt på all vold, forbud mot all flytrafikk i libysk luftrom, bortsett fra humanitære flygninger, sa den britiske utenriksministeren William Hauge i parlamentet i London i ettermiddag.

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen ber sikkerhetsrådet om å ta en avgjørelse raskt, fordi tiden kan være i ferd med å renne ut.

- Angrepene på sivile kan være forbrytelser mot menneskeheten, sier Fogh Rasmussen.

USA har vært reservert til et flyforbud som kan tvinge Gaddafis krigsfly til å bli på bakken, men skal være i ferd med å skifte standpunkt, og støtte en resolusjon om et flyforbud.

Av vetomaktene er Russland på gli i retnings av et ja-standpunkt, mens Kina er imot. Frankrikes utenriksminister Alain Juppé er på vei til FNs hovedkvarter i New York for å forsøke å påvirke motstandere og tvilere til å stemme for å innføre en flyforbudsone.

SISTE NYTT

Siste nytt