Hopp til innhold

Slipper ikke inn i Libya

Internasjonale hjelpeorganisasjoner er sterkt bekymret for hva som skjer inne i Libya, men flere nektes adgang. – Mange er skadde og trenger hjelp, sier Morten Rostrup i Leger uten grenser.

Flyktning ved Libya

En flyktning har kommet seg over grensen til Tunisia og flyktningleiren i Choucha. Siden urolighetene startet har over 100.000 kommet seg ut av Libya på den siden.

Foto: JOEL SAGET / Afp

Den norske legen har de siste dagene vært inne i Libya.

I dag besluttet Leger uten grenser å evakuere sine ansatte på grunn av den uoversiktlige situasjonen i landet.

Organisasjonen er meget bekymret for hva de neste dagene bringer – spesielt for sivile libyere. Det samme er Kirkens Nødhjelp, som også er i grenseområdene.

Kirkens Nødhjelp har som FN og andre hjelpeorganisasjoner søkt Gaddafi-regimet om tilgang til landet, for å kunne yte humanitær hjelp til sivilbefolkningen.

Uten særlig positivt svar så langt.

Har vært inne

Morten Rostrup

Morten Rostrup

Foto: Thomas Bjørnflaten / Scanpix

Den norske legen Morten Rostrup har imidlertid vært inne i de vestlige strøkene av Libya.

Verken han eller andre uavhengige kilder har oversikt over det totale skadeomfanget, gitt at regimet har nektet å slippe inn noen utenforstående i områdene hvor kampene er hardest og konflikten mellom regimet og demokrati-forkjemperne mest intens.

– Det er uten tvil mange som er skadde, og det er et stort behov for hjelp. Og det er en kamp mot tiden. For å kunne gi effektiv og bra kirurgisk hjelp, er det viktig å komme til de første timene etter at en pasient er skadet, sier Rostrup.

– Vi har hatt direkte kontakt med leger som jobber i byer hvor det er kamper, og jeg har selv snakket med leger over hele Libya. Det er ikke tvil om at situasjonen er alvorlig, sier Rostrup, som tidligere ledet den Paris-baserte organisasjonen.

I dag meldte en lege gjennom nyhetsbyrået AFP at 26 personer er døde i byen Ajdabiyah siden tirsdag. Det skal fortsatt være kamper i byen, selv om regimet sier de har gjenvunnet kontrollen.

Dødstallene fra Misrata, som Gaddafis spesialstyrker angrep i dag, var oppe i fem. Men en lege antar at det reelle tallet er langt høyere.

Ifølge rapporter fra journalister som befinner seg ved frontlinjene, er det nå også køer med sivile på veien mot Benghazi som forsøker å komme seg vekk.

Verst i øst

Det har tidligere vært team fra Leger uten grenser inne i oljebyen Brega, men de måtte trekke seg ut på grunn av kampene som har rast der de siste dagene.

Til den andre store oljebyen Ras Lanuf kom de bare halvveis, fordi krigsfronten før helgen flyttet seg østover.

– De store behovene er nå i øst. I den vestlige delen av Libya har det vært mange kamphandlinger tidligere, men det er roligere nå, sier Rostrup.

– I Misrata hvor det er meldt om harde kamper, er vi veldig bekymret for situasjonen. Det samme gjelder andre steder i det østlige Libya. Og ikke minst hva som vil skje i Benghazi.

Leger uten grenser forlater også Benghazi. Ingen tør å spå hvor kort eller lang tid det tar, før Gaddafis spesialstyrker banker på byporten.

Rostrup og hans medarbeidere blir i Tunisia for å bistå vestlige deler av Libya. Teamene som har vært i øst, blir stående parat i Egypt.

Selv om Leger uten grenser nå midlertidig forlater landet, har de lagt igjen store mengder medisinsk utstyr og medisiner. Til sammen har de klart å fordele 22 tonn.

– Vi har hele veien hatt kontakt med libyske leger og andre helsearbeidere, og de kan selvsagt benytte det vi hatt med oss.

– Vi har også kurset dem, slik at vi håper at de som må bli igjen og ta seg av konsekvensene, har hatt nytte av oss, sier Rostrup.

LIBYA

Ingen tvil om budskapet på denne veggen i byen Tobruk som fortsatt er under opprørernes kontroll.

Foto: ASMAA WAGUIH / Reuters

Kastet alle ut

Mandag ble flere tusen fremmedarbeidere som ventet på å komme seg ut av landet via flyplassen i Tripoli, regelrett kastet ut fra flyplassen.

Med på veien fikk de klar beskjed om å komme seg vekk og hjem, men via grensene til Egypt og Tunisia - på egenhånd.

Atle Grieg Riisnæs i Kirkens Nødhjelp skriver i en e-post fra grensen at dette kan svekke håpet om at Gaddafi vil åpne grensene for å slippe det internasjonale hjelpeapparatet.

Blant annet ved å henvise til at det ikke er noen humantiær katastrofe i landet, spesielt ikke når utlendingene er tvunget vekk.

Utrygt å være der

Leger uten grenser begrunner sin uttrekning med sikkerhetshensynet til sine ansatte.

– Når det blir en uoversiktlig konflikt i et byområde, kan det rett og slett bli for farlig å bli værende der. Vi må ta hensyn til sikkerheten til våre frivillige leger og sykepleiere, sier Rostrup.

Arne Grieg Riisnæs i Kirkens Nødhjelp frykter at en Gaddafi-seier vil føre til masseflukt fra landet.

Dette vil legge et stort press på nabolandene Tunisia og Egypt, som selv forsøker å stable seg på bena etter revolusjonen og en demokratisk fremtid, melder han.

– Vesten ser på

Tidligere i dag uttrykte en av grunnleggerne av Legen uten grenser, den tidligere franske utenriksministeren Bernard Kouchner, fortvilelse over verdenssamfunnets handlingslammelse.

– Vi har visst i tre uker at sivilsamfunnet i Libya, de stakkars menneskene der, er i ferd med å dø. Og vi gjør ingenting, sier Kouchner i et intervju med World Radio Switzerland i dag.

Han er svært kritisk til at verken G8-landene, NATO eller FN har klart å enes om et flyforbud, som kunne slått ut Libyas flyvåpen og hindret at regimet bomber sine egne fra luften.

– Selv om vi hadde vært i stand til å ta avgjørelsen i dag, så ville det vært for sent, sier Kouchner.

SISTE NYTT

Siste nytt