Hopp til innhold

- Gaddafis hevn blir ikke hyggelig

- Dersom Gaddafi igjen får kontroll over hele Libya, så vil hans sikkerhetsapparat, de hemmelige tjenester, begynne sitt arbeid, og det blir ikke hyggelig, sier Lars Gule.

Muammar al-Gaddafi

Muammar al-Gaddafi regner med å ha tatt tilbake kontrollen over hele Libya iløpet av et par døgn

Foto: REUTERS TV / Reuters

Han er 1. amanuensis ved Høgskolen i Oslo. Gaddafis styrker har vært på frammars de siste dagene, og har tatt den ene byen etter den andre tilbake fra opprørsstyrkene.

Tortur og henrettelser

Gule sier at dersom Gaddafi tar tilbake makten, så vil folk bli arrestert, de vil forsvinne, de vil bli avhørt, det vil bli henrettelser og tortur for å kartlegge omfanget av ledelsen i dette opprøret.

- Det er jo lederne et regime vil ta knekken på for å hindre at opprøret skal blusse opp på nytt, sier Gule.

Dersom Gaddafis styrker fortsetter framgangen mot Benghazi, tror Lars Gule også at det blir en betydelig flyktningestrøm østover til Egypt.

- I tillegg vil en del av motstanderne fortsette kampen i ørkenen og fra fjellområder.

- Det avgjørende slaget

Lars Gule

Lars Gule, 1. amanuensis ved Høgskolen i Oslo tror Gaddafi vil ta en blodig hevn, dersom han vinner borgerkrigen i Libya.

Foto: Arkivfoto: Knut Falch / Scanpix

Onsdag kveld sa Muammar al-Gaddafi at hans styrker i dag skal utkjempe det avgjørende slaget om byen Misrata. Samtidig ser en offensiv mot opprørsbastionen Benghazi ut til å være nært forestående.

- Slaget startet i Misrata i dag, og det avgjørende slaget vil bli utkjempet i morgen, sa Gaddafi til libysk fjernsyn onsdag. Han gjentok at opprørerne er banditter og tilhengere av Al Qaida.

I dag hevder opprørerne at de har mostått harde angrep mot Misrata.

- Gaddafis soldater klarte ikke å erobre byen selv om de brukte både stridsvogner og tungt artilleri, sier en talsmann for opprørerne.

Statskontrollert TV hevder derimot at regjeringsstyrkene har tatt kontroll over Misrata, og renser byen for opprørere. Påstand står mot påstand som så ofte før i denne konflikten.

Misrata er Libyas tredje største by og har en befolkning på 500.000 mennesker. Byen ligger 150 kilometer øst for hovedstaden Tripoli og har vært kontrollert av opprørere siden slutten av februar.

En talsmann for opprørerne i byen sier minst fire personer ble drept da Gaddafis styrker gikk til angrep på byen onsdag.

- Byen er under angrep fra alle kanter, men opprørerne har fortsatt kontroll i byen, sier talsmannen.

Libya regjeringssoldater

Libyske regjeringsstyrker har hatt stor framgang de siste dagene.

Foto: AHMED JADALLAH / Reuters

- Opprørerne har smakt frihet

Når Lars Gule skal peke forklare opprørerne situasjon, sier han: De har engasjement, de har smakt frihet, men de har også en visshet om at Gaddafis regime kan komme til å ta en grusom hevn. Han sier dette naturlig nok motiverer motstanden.

- Snakker vi om mer konkrete ressurser, så har de åpenbart en stor del av befolkningen i ryggen i de delene av landet som opprørerne kontrollerer, men opprørernes militære styrker ser ut til å være ganske ukoordinert, og har mindre avanserte våpen, sier han.

Gule mener noe kan tyde på at en del av de hærstyrkene som desserterte, og som har holdt seg passive i bakgrunnen, nå kan være i ferd med å bli mobilisert til forsvar av i alle fall Benghazi.

- Da vil det også komme bedre trente, mer disiplinerte og noe bedre utstyrte styrker inn på opprørernes side, mener Gule.

Gule tror de pågående diskusjonene i FN går i retning av et vedtak om å innføre en flyforbudsone, men at et vedtak kanskje kan komme for seint, og dermed bli irrelevant.

- Dermed vil en mulighet til å bli kvitt en diktator ha gått tapt, sier Lars Gule.

SISTE NYTT

Siste nytt