NRK Meny
Normal

- Starter overtakelsen i 2010

Overføringen av sikkerhetsansvaret i Afghanistan skal starte i slutten av 2010. USA mener det er en viktig prosess som ikke kan utsettes.

Afghanistans president Hamid Karzai og USAs utenriksminister Hillary Clinton i Kabul

Afghanistans president Hamid Karzai og USAs utenriksminister Hillary Clinton i Kabul.

Foto: PAUL J. RICHARDS / Afp

Det er nyhetsbyrået Reuters som har fått tak et utkast til slutterklæringen som skal vedtas under den internasjonale konferansen i Kabul tirsdag.

Representanter fra 57 land deltar under konferansen, i tillegg til 11 representanter fra regionale og internasjonale organisasjoner. Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre er blant de 40 utenriksministrene som deltar.

Innholdet i dokumentet underbygger Afghanistans president Hamid Karzais uttalte ønske om at de afghanske styrkene skal lede og stå for sikkerheten i alle provinsene innen 2014.

I tillegg vil den afghanske regjeringen og de Nato-ledede utenlandske styrkene se nærmere på mulighetene for å starte overleveringen av ansvaret for sikkerheten til afghanerne i slutten av 2010.

USA planlegger å starte tilbaketrekkingen av sine styrker i Afghanistan i begynnelsen av 2011, noe som ifølge USAs utenriksminister Hillary Clinton bare understreker viktigheten av at man starter overføringen av sikkerhetsansvaret til afghanerne.

– Overleveringen er en prosess som er for viktig til å utsette i det uendelige, sa Clinton under konferansen.

– Det er lovende at afghanerne ønsker å ta ansvar for egen sikkerhet innen 2014, sier Jonas Gahr Støre.

Natos generalsekretær Anders Fogh Rasmussen sa i sin tale at overgangen vil skje gradvis og at ikke alle Nato-styrkene kommer til å forlate landet, men i stedet innta en mer rådgivende og støttende rolle i Afghanistan.

Bistand via regjeringen

I dokumentet går det også fram at Karzai ønsker større kontroll over bistandsmidlene og at minst halvparten skal gå via den afghanske regjeringen innen to år.

Afghanistan sliter med korrupsjon, men Karzai sa i sin tale da han åpnet konferansen tirsdag at regjeringens systemer er bedre.

– Vi vil også samarbeide med giverne slik at vi får den nødvendige tilliten til å kanalisere bistanden over det afghanske budsjettet, sa han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt