NRK Meny
Normal

- ISAF ut av Afghanistan innen 2014

De utenlandske styrkene i Afghanistan skal være ute av landet innen 2014, går det fram av et hemmelig dokument som skal legges fram på konferansen i Kabul på tirsdag. Men utenriksminister Støre mener lekkasjene beror på en misforståelse.

Britisk soldat i Helmand-provinsen

En britisk soldat under Operasjon Kapcha Door i en landsby i Nahr-e-Saraj i Helmand-provinsen i Afghanistan.

Foto: BAY ISMOYO / Afp

Ifølge nyhetsbyrået AFP er det ventet at Afghanistans president Hamid Karzai under den internasjonale konferansen i Kabul på tirsdag vil legge fram en tidsplan for når afghansk politi og militære tar over ansvaret for sikkerheten i landet.

Det gjør at utenlandske styrker kan trekke seg ut av landet innen 2014.

I helgen ble deler av tidsplanen lekket i pressen.

Bekrefter

Storbritannias forsvarsminister Liam Fox

Storbritannias forsvarsminister Liam Fox.

Foto: LEON NEAL / Afp

Ifølge avisen The Herald bekrefter Storbritannias forsvarsminister Liam Fox målet om at styrkene skal trekkes ut av Afghanistan i 2014.

Fox presiserer imidlertid at det er bare kampstyrker som skal trekkes ut, mens noe militært personell vil fortsatt bli værende i landet for å fortsette i opplæringen av afghanske styrker.

Støre: Trekker oss ut når Afghanistan er klar

Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre kom til Afghanistan søndag. Han mener det er en misforståelse at ISAF-styrken skal ut innen 2014.

– Det stemmer ikke, men det er president Hamid Karzais ønske og politikk at afghanske styrker etter en gradvis utvikling skal være i stand til å ivareta sin egen sikkerhet innen 2014. Og klarer de det, så vil de utenlandske styrkene være ute i 2014. Men det er ikke den utenlandske styrkens mål eller politikk at de skal være ute i 2014, sier Støre til NRK.no.

Ifølge Støre er politikken at Norge skal trekke seg ut når det er klart at Afghanistan kan stå på egne ben.

– Det er høyeste prioritet at de kan stå på egne ben, det er Norges og Natos politikk, sier Støre.

Jonas Gahr Støre

Utenriksminister Jonas Gahr Støre kom søndag til Afghanistan, der han besøkte de norske styrkene og skal delta på den internasjonale konferansen i Kabul på tirsdag.

Foto: Schjetne, Steinar / Scanpix
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt