- Nordmennene klarer seg bra

- French og Moland får nok mat og drikke, og er ved godt mot i fengselet i Kisangani, sier sjømannsprest Knut Lyngseth. Presten besøker de drapsdømte nordmennene i Kongo denne uken.

Joshua French og Tjostolv Moland utenfor rettslokalet i Kisangani.
Foto: Kristian Aanensen / NRK

Sjømannsprest Knut Lyngseth er denne uken i Kisangani i Kongo for å besøke de drapsdømte nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French.

Knut Lyngseth og biskop Corneille Nonziodane

Biskop Corneille Nonziodane sammen med sjømannsprest Knut Lyngseth utenfor fengselet i Kisangani da Lyngseth besøkte Moland og French i oktober i fjor.

Foto: Sjømannskirken
Sjømannsprest Knut Lyngseth

Sjømannsprest Knut Lyngseth er på besøk hos Tjostolv Moland og Joshua French.

Foto: Øyvind H Sæthre, Sjømannskirken

Har med mat

Tidligere i dag var han på besøk i fengselet hos Moland og French, og forteller til NRK.no at nordmennene klarer seg bra og er ved godt mot.

Moland og French har hatt besøk i fengselet av norsk prest flere ganger tidligere, senest i julen da sjømannsprest Terje Bjerkholt var sammen med nordmennene .

- Det er naturlig at vi i sjømannskirken følger opp, sier sjømannsprest Knut Lyngseth.

Han er til daglig ambulerende sjømannsprest for hele Afrika sør for Sahara, og forteller at også han har vært på besøk hos nordmennene i Kisangani tidligere. Nå er han i den kongolesiske byen frem til fredag. Planen er å besøke Moland og French hver dag under oppholdet.

- Jeg har med mat og forskjellige ting til dem. De er takknemlige for å få noen gode matvarer som de ikke får til daglig. Men det viktigste er å bare være sammen med dem og være til stede, forteller sjømannspresten.

Ved godt mot

- Moland og French er ved godt mot, forholdene tatt i betraktning. Så lenge de får nok drikke og mat klarer de seg bra. Matleveransene inn til dem fungerer, de får det de trenger. De gjør det beste ut av situasjonen, slik jeg ser det, sier Lyngseth.

Presten forteller at temperaturen har svingt fra 40 til 29 grader de dagene han har vært der.

- Nå var det nettopp et regnskyll som rensket opp luften noe, forteller Lyngseth på telefon fra Kisangani.

Problemfritt

Han sier har ikke opplever noen problemer i forbindelse med besøket hos nordmennene.

- Jeg blir tatt godt i mot av Moland og French og av fengselsmyndighetene. De kjenner meg fra tidligere besøk, og jeg har ikke opplevd noen vanskeligheter her, sier Lyngseth.

UD på besøk

Denne uken har også en representant fra den norske ambassaden i Luanda vært i Kisangani for å se på helsen til Joshua French og Tjostolv Moland. Norske myndigheter har ikke hatt tilsyn med dem siden 9. desember i fjor.

Ambassadesekretær Fred Rasmussen skal ha hatt med seg et utvalg
medisiner, plaster, sårsalver og desinfeksjonsmidler til de to nordmennene.

Tjostolv Moland og Joshua French har sittet fengslet siden de ble arrestert i Kongo i mai i fjor, mistenkte for å ha drept sjåføren sin, Abedi Kasongo. Nå er de dømt til døden blant annet for drap, drapsforsøk, spionasje og væpnet ran.

LES: Norsk diplomat tar opp Kongo-saken

Etter dommen som falt i desember har nordmennene og deres kongolesiske og norske forsvarere arbeidet for å få saken opp for den militære Høyesteretten i Kinshasa. Når saken kan komme opp er fortsatt uklart.

Det regnes som usannsynlig at dødsdommen vil bli fullbyrdet , og det kan, i følge kongolesiske myndigheter, være aktuelt å sone i Norge .

SISTE NYTT

Siste nytt