NRK Meny
Normal

– Bør ha nordmenn rundt seg

Sjømannsprest mener det ikke er heldig for Moland og French å være alene i fengselet.

Sjømannsprest Terje Bjerkholt på julebesøk hos Joshua French og Tjostolv Moland

Sjømannsprest Terje Bjerkholt besøkte Joshua French og Tjostolv Moland i jula.

Foto: Sjømannskirken

Tjostolv Moland og Joshua French bør ha nordmenn rundt seg i Kongo jevnlig. Det mener sjømannsprest Terje Bjerkholt, som tilbrakte jula sammen med de to dødsdømte nordmennene.

Nå har både journalister og representanter fra Utenriksdepartementet reist hjem. Det betyr at de to kun har hverandre. Bjerkholt mener det er viktig at de to har nordmenn rundt seg.

– En sånn fengselstilværelse er utrolig ensformig. Det er minimal forskjell på dagene og det er svært lite påvirkning utenfra. Å leve såpass ensformig som de gjør, gjør noe med deg. Man mangler disse ytre påvirkningene og opplevelsene, og noen andre å snakke med. Det sliter, sier Bjerkholt.

– Viktig at noen kan bistå

Mathilde Moland

Mathilde Moland mener det er viktig at det er nordmenn i Kongo.

Foto: Leif Dalen / NRK

Mathilde Moland, mor til Tjostolv Moland, støtter sjømannspresten i at de to nordmennene bør ha nordmenn rundt seg, som de kan snakke med og som tar vare på dem.

– Da Tjostolv var så syk av malaria i begynnelsen av oktober, var det sjømannspresten som ble tilkalt og fikk slått alarm, slik at Tjostolv fikk den behandlinga han trengte der og da. Det er veldig viktig at det er nordmenn der nede som kan bistå dem, sier Moland.