NRK Meny
Normal

Norsk diplomat tar opp Kongo-saken

Den norske diplomaten Arild Øyen skal i neste uke ha politiske samtaler med kongolesiske myndigheter der saken mot de to dødsdømte
nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French blir tatt opp.

Kongo, Tjostolv Moland, Joshua French

FÅR HJELP: Den norske diplomaten Arild Øyen skal ta saka til Moland og French opp med kongolesiske myndigheter.

Foto: Scanpix

– Øyen er vår spesialutsending for De store sjøer. Under en planlagt rundreise i området skal han ha møter med kongolesiske myndigheter hvor saken mot French og Moland også vil bli berørt, sier kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet Kjetil Elsebutangen til NTB.

- På politisk nivå

– Dette blir samtaler på politisk nivå der man gjør opp status i saken, sier han.

Møtene holdes i hovedstaden Kinshasa. Dødsdommene mot de to nordmennene ble opprettholdt da ankesaken kom opp til doms i Kisangani 3. desember i fjor. Moland og French ble kjent skyldig i drap, drapsforsøk og spionasje.

Etter dommen i desember har nordmennene og deres kongolesiske og norske forsvarere arbeidet for å få saken opp for den militære Høyesteretten i Kinshasa. Når saken kan komme opp er uklart.

Joshua French og Tjostolv Moland i retten i Kongo

USIKKERT: Det er fremdeles uklart når ankesaken mot de to nordmennene kan komme opp i hovedstaden Kinshasa.

Foto: Vegar K. Vatn / Scanpix

Sakspapirene oversendt

Molands kongolesiske forsvarer Andre Kibambe opplyste til NTB onsdag at sakspapirene ble oversendt domstolen torsdag i forrige uke. VG Nett meldte torsdag at prosessen er kommet så langt at en ny jury er nedsatt. Påtalemyndigheten har også valgt en ny aktor.

Sekretæren ved den militære Høyesteretten i Kinshasa bekrefter at ankesaken er til vurdering, og at det arbeides for at Moland og French kan flyttes til hovedstaden hvis de får haik med et FN-fly.

Moren til Joshua French, Kari Hilde French, skriver torsdag kveld i et blogginnlegg på støttesiden Free French & Moland at de har lite nytt å komme med siden det ikke er noen norske i Kisangani.

Vansker med matforsyningen

– Det er ca. fem uker siden ambassadør Vea fikk løfte om at Gutta skulle overflyttes snarest til hovedstaden, men det har ikke skjedd enda, skriver Kari Hilde French som også forteller om vansker med matforsyningen til sønnen og Tjostolv Moland.

I en samtale med sin bror gjengitt på støttesiden, forteller Joshua French, at han og Tjostolv Moland behandler 5-10 andre fanger for malaria. Fengselsdirektøren har innført nye regler som forbyr militære fanger å dra på sykehuset uten å ha søkt
fengselsdirektøren på forhånd.

Malariaen tilbake

Joshua French karakteriserer dette som nok et brudd på menneskerettighetene, og sier til broren at han og Tjostolv Moland nå driver den eneste klinikken som fangene kan få gratis.

– Malariaen er tilbake i fengselet. På mandag kjøpte vi 1 liter diesel og helte i avløpsrenna for å drepe mygg-egg. Det kommer vi til å gjøre hver tredje dag i fremtiden for å forhindre for mye malaria. Men sånn som overgrepene fortsetter og situasjonen er håpløs for mange fanger her, så er hver eneste døde fange ett
personlig ansvar for myndighetene i denne regionen i Kongo, sa han.