Kan få sone straffen i Norge

Kongos justisminister er innstilt på at dødsdømte Moland og French skal overføres til Norge.

Joshua French og Tjostolv Moland utenfor rettslokalet i Kisangani.

Kongos justisminister åpner for at Moland og French kan bli overført til norsk fengsel. (arkivbilde)

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Myndighetene i Kongo er innstilt på at Tjostolv Moland og Joshua French skal sone straffen sin i Norge. Det sier Arild Øyen, Utenriksdepartementets spesialrepresentant for landene rundt Victoriasjøen, som i går møtte Kongos justisminister.

Justisminister Emmanuel-Janvier Luzolo ga da uttrykk for at han ønsker at de to dødsdømte nordmennene kan bli overført til hjemlandet.

– Jeg har hatt et nytt møte med justisminsteren som bekrefter at de ønsker en soningsoverføring. Dette tror jeg er viktig. Det vil bli sikrere for de to det gjelder å sone i Norge, enn å sone her ute, sier Øyen på telefon fra Kongo.

LES: Tar opp Kongo-saken

Høyesterett først

Dødsdommene mot de to nordmennene ble opprettholdt da ankesaken kom opp til doms i Kisangani 3. desember i fjor. Moland og French ble kjent skyldig i drap, drapsforsøk og spionasje.

Etter dommen i desember har nordmennene og deres kongolesiske og norske forsvarere arbeidet for å få saken opp for den militære Høyesteretten i Kinshasa. Når saken kan komme opp er fortsatt uklart. Men en overføring til Norge vil først kunne skje etter at denne ankesaken er ferdig, ifølge Øyen.

Anken vil bare dreie seg om straffeutmålingen.

Kjenner norsk syn på saken

Øyen sier også at det er klart er at dødsdommen mot de nordmennene ikke vil bli fullbyrdet.

Han hadde i går en rekke møter med kongolesiske myndigheter om forholdene for Moland og French.

– Først og fremst med justisministeren, spesielt om denne saken. Men jeg har også hatt møter med innenriksministeren og presidentens spesialrådgiver for sikkerhet hvor vi har vært innom denne saken. Begge kjenner saken godt og er kjent med norske synspunkter, sier Øyen.

LES OGSÅ: - Trenger nordmenn rundt seg