- Nord-Koreas reaksjon er merkelig

– Nord-Koreas reaksjon på beskyldningene om torpedering er merkelig, sier en talsmann for utenriksdepartementet i USA.

KOREA-SHIP/

Sørkoreanske marinefartøy patruljerer farvannene utenfor den koreanske halvøy.

Foto: JO YONG-HAK / REUTERS

Forholdet mellom Nord- og Sør-Korea har forverra seg kraftig etter at et sørkoreansk marinefartøy sank i Gulehavet i mars. Sør-Korea beskylder naboen i nord for å ha torpedert skipet, men det vil ikke Nord-Korea finne seg i.

I går kom de med trusler om militære aksjoner dersom Sør-Korea fortsetter å krenke nordkoreansk territorialfarvann.

Dette synes Philip Crowley, talsmann for utenriksdepartementet i USA, er en merkelig reaksjon.

– En merkelig reaksjon

Philip Crowley

Philip Crowley tror Nord-Koreas reaksjoner vil gå utover befolkninga i landet.

Foto: PAUL J. RICHARDS / AFP

– At Nord-Korea velger å bryte båndene med Sør-Korea på grunn av at myndighetene i Seoul beskylder dem for å ha torpedert et av deres krigsskip, er en merkelig reaksjon, sier han til AFP når han blir bedt om å kommentere Nord-Koreas uttalelser.

– Sør-Korea er en av de mest dynamiske økonomiene i verden, mens Nord-Korea ikke er i stand til å ta vare på innbyggerne sine. Landet er ikke engang i stand til å brødfø folket sitt, sier han videre.

Nord-Korea har sagt at landet reagere med å utvise alle de sørkoreanske arbeiderne industriområdet i Kaesong, som de to landene driver sammen. De vil også nekte alle sørkoreanske skip og fly og ferdes i nordkoreansk farvann og luftrom.

– Jeg kan ikke tenke meg noe som er verre for det nord-koreanske folket enn å bryte enda flere bånd med Sør-Korea, sier Crowley til AFP.

Omstridt grense

Det sørkoreanske marinefartøyet det strides om sank i Gulehavet, som er en veldig problematisk sjøgrense for de to partene.

I går kom Nord-Korea med trusler om å skyte ned sørkoreansk utstyr dersom det settes opp høyttalere langs den betente sjøgrensa. De sier at de vil gå enda lenger dersom myndighetene i Seoul trapper opp propagandakrigen ved grensen.

Sørkoreanerne har sagt at de igjen, etter seks års pause, vil begynne å sende meldinger over grensen ved hjelp av store høytalere.

Kart over sjøgrensen mellom Nord-Korea og Sør-Korea i Gulehavet

Den betente sjøgrensa mellom Nord-Korea og Sør-Korea i Gulehavet.

Foto: NRK

SISTE NYTT

Siste nytt