Hopp til innhold

Truer med å skyte langs grensen

Nord-Korea truer med å skyte ned sørkoreansk utstyr dersom det settes opp høyttalere langs den på begge sider tungt væpnede grensen.

Sørkoreanske soldater ved grensen mot Nord-Korea

Sørkoreanske soldater står på vakt med høyttalere ved Yanggu i den demilitariserte sonen mellom Sør- og Nord-Korea.

Foto: YONHAP / Afp

Sør-Korea går med planer om å sette opp høytalere slik at de kan spille av anti Pyongyang-beskjeder. Nordkoreanerne truer med å skyte ned høytalerne, og sier at de vil gå enda lenger dersom myndighetene i Seoul trapper opp propagandakrigen ved grensen.

Advarslene kom i en uttalelse fra en militærleder, og ble formidlet gjennom det statlige nyhetsbyrået KCNA i Nord-Korea.

Vil ta frem høytalerne etter seks år

Sør-Koreas president Lee Myung-bak taler

Sør-Koreas president Lee Myung-bak taler.

Foto: JO YONG-HAK / Reuters

Sørkoreanerne har sagt at de igjen, etter seks års pause, vil begynne å sende meldinger over grensen ved hjelp av store høytalere. Dette er en del av reaksjonene på at Nord-Korea har sunket et av Sør-Koreas marinefartøy .

I en TV-tale sa Sør-Koreas president Lee Myung-bak at han ønsker å ta saken med fartøyet til FNs sikkerhetsråd. FN har allerede innført en rekke sanksjoner mot Nord-Korea.

– Jeg oppfordrer nordkoreanske myndigheter om å unnskylde seg til Sør-Korea og det internasjonale samfunnet, sa Lee Myung-bak i sin tale.

– Truet av Sør-Korea og USA

Den sørkoreanske korvetten Cheonan

Den sørkoreanske korvetten «Cheonan».

Foto: LEE JAE-WON / Reuters

I forrige uke hevdet internasjonale etterforskere at Nord-Korea hadde torpedert fartøyet «Cheonan» i mars. 46 personer om bord på korvetten ble drept i et av de dødeligste sammenstøtene mellom de to landene siden Koreakrigen 1950-1953.

USA, som har 28.000 soldater på den koreanske halvøyen, støtter Sør-Korea, mens nordkoreanske myndigheter nekter å ta på seg skylden for at fartøyet ble senket

Og bare timer etter at Sør-Koreas president holdt sin TV-tale sendte utenriksdepartementet i nord ut en uttalelse der det ble hevdet at landet har rett til å utvide sitt avskrekkende og preventive atomvåpenprogram.

Nord-Korea har lenge hevdet at det har blitt tvunget til å utvikle atomvåpen som svar på trusler fra Sør-Korea og USA.

Forbyr all kontakt med Nord-Korea

Kim Jong-il

Nordkoreas leder Kim Jong-il nekter å svare på beskyldningene fra Sør-Korea.

Foto: KCNA / Afp

– Målet for Nord-Korea er å forårsake splittelse og konflikt, sa Sør-Koreas president Lee. Han la til at det nå var på tide for det nordkoreanske regimet å forandre seg.

Lee har forbudt all handel med, alle investeringer i og alle besøk til Nord-Korea.

Det verste for lederne i Pyongyang er at Sør-Korea også sier at de kommer til å redusere arbeidsstokken i et felles fabrikkområde like inne på området til Nord-Korea, og som lenge har vært en viktig inntektskilde for de nordkoreanske lederne.

Nøkkelen i kinesiske hender

Det største diplomatiske lasset havner i hendene til Kina, den eneste allierte Nord-Korea har. Tidligere denne måneden, til irritasjon for Sør-Korea, tok Kina imot den nordkoreanske lederen Kim Jong-il på statsbesøk.

USAs utenriksminister Hillary Clinton, også på besøk i Beijing, oppfordrer Kina til å samarbeide for å løse krisen i kjølvannet av torpederingen av «Cheonan». USA presser også Kina til å bli med på den internasjonale fordømmelsen av Nord-Korea.

Myndighetene i Beijing har så langt ikke kommet kastet seg på, og sier de vil gjøre opp sin egen mening om hvorfor «Cheonan» sank.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt