Hopp til innhold

- Møter ikke lenger motstand inne i kjøpesenteret

Kenyanske myndigheter sier sent mandag kveld at de ikke lenger møter væpnet motstand inne i kjøpesenteret. De tror også at alle gislene er ute av bygningen.

En talsmann sier at spesialstyrkene nå går gjennom bygningen meter for meter, og at de ikke lenger møter motstand. Det er likevel for tidlig å si om alle terroristene er drept, men kenyanske myndigheter er sikre på at aksjonen snart er over.

Røyk fra kjøpesenteret i Nairobi.

Det brenner i kveld fortsatt inne i kjøpesenteret i Nairobi.

Foto: SIMON MAINA / Afp

Tallet på drepte og sårede er uklart. Offisielt er minst 62 drept og ifølge Røde Kors er 60 savnet. Tallet på sårede er godt over 100. Britiske myndigheter opplyser at seks av deres statsborgere er blant de drepte.

Det er også bekreftet at det er to franske kvinner blatn de drepte, to kanadiske statsborgere, en kinesisk kvinne, to indere, en sørkoreaner, en sørafrikaner og en tysk kvinne.

– Vi har full kontroll

Kenyas innenriksminister Joseph Ole Lenku sa allerede i ettermiddag at spesialstyrkene hadde full kontroll over kjøpesenteret. – Terroristene forsøker å gjemme seg i butikkene, men de har ingen steder å flykte. Tre av terroristene er allerede drept og flere skal være skadd i redningsaksjonen, sa han blant annet.

Politiet opplyser at de har arrestert minst ti personer og tatt dem inn til avhør i forbindelse med angrepet, men dette er ikke noen av dem som var med på selve angrepet. De arresterte er mistenkt for medvirkning til terroraksjonen.

Kenyanske soldater tar stilling i Nairobi.

Kenyanske soldater har tatt stilling ved en av ytterveggene på kjøpesenteret

Foto: NOOR KHAMIS / Reuters

Direktøren for det kenyanske handelskammeret sier at det er flere terrorister inne i bygningen enn de først trodde. Han sier det er flere terrorister der inne enn de 10–20 som stormet kjøpesenteret lørdag.

– Ingen steder å flykte

Innenriksminister Joseph Ole Lenku slo fast på en pressekonferanse at spesialstyrkene har tatt kontroll over alle etasjene på kjøpesenteret Westgate.

– Vi har full kontroll over kjøpesenteret og tre av terroristene er drept. Flere av dem skal være skadd. De forsøker å gjemme seg i butikkene, men har ingen steder å flykte. Redningsaksjonen kommer til å være over om «ikke så lenge», sa Lenku på en pressekonferanse ved 1430-tiden.

Lensku gjorde det også kjent at nesten alle de siste gislene skal være evakuert. Ved 1830-tiden norsk tid var det fortsatt skyting inne i kjøpesenteret, og det er meldt at 11 kenyanske spesialsoldater er såret i operasjonen.

Kenyas innenriksminister Joseph Ole Lenku sier at spesialstyrkene har full kontroll over kjøpesenteret.

VIDEO: Pressekonferanse med Kenyas innenriksminister

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdatering.

– Utkledd som kvinner

Kenyanske myndigheter melder også om at flere av terroristene hadde kledd seg ut som kvinner, men at alle i gruppen er menn.

Liket før klokken 12.30 hørtes en eksplosjon og flere skuddsalver ved kjøpesenteret Westgate i Nairobi, reaksjonene fra spesialsoldatene kan se i denne videoen.

Spesialstyrker forsøkte også å ta seg inn på kjøpesenteret ved å sprenge seg gjennom taket, melder Reuters.

– Det var vi som forårsaket eksplosjonen, sier kilden til Reuters.

Like etter at spesialsoldatene skal ha tatt seg inn på kjøpesenteret er flere gisler reddet ut, melder AFP. Det er ikke kjent hvor mange gisler som er blitt reddet, men redningsaksjonen pågår fortsatt.

Twitter-skryt fra sjefen

Den lokale politisjefen David Kimaiyo skryter av sikkerhetsstyrkene i sosiale medier.

- Tommelen opp til spesialstyrkene. De har klart å redde ut noen av de gjenværende gislene, skriver han på Twitter.

Røyk fra kjøpesenteret Westgate

TJUKK RØYK: Det har steget svart røyk i flere timer fra kjøpesenteret Westgate i Nairobi. Spesialstyrker sprengte seg inn gjennom taket tidligere mandag.

Foto: STRINGER / Reuters

Eksplosjoner i morgentimene

Kraftig og vedvarende skyting kunne også mandag morgen høres fra Westgate-kjøpesenteret i Kenyas hovedstad Nairobi, ifølge øyenvitner. Ifølge BBC ble det også hørt eksplosjoner ved kjøpesenteret i morgentimene og flere sivile løp i dekning. Se video her.

al-Shabaab holder gisler i Westgate kjøpesenter. Helsearbeidere løper vekk da de hørte skuddsalver

SKREMT: Helsearbeidere og andre sivile i området løp i dekning da de hørte skuddsalver ved kjøpesenteret i morgentimene mandag.

Foto: Sayyid Azim / Ap

En lederskikkelse for de militante islamistene, Abu Omar, skal ifølge BBC ha hatt direkte kontakt med gisseltakerne inne i kjøpesenteret. De er klare på at de kommer til å kjempe til siste slutt.

Kenyanske myndigheter skal angivelig ha prøvd hardt å komme til enighet om en ikkevoldelig løsning for de siste gislene. Det har ikke lykkes.

– Det kommer ikke på tale å forhandle. Alle hellige krigere kjemper tappert mot den hellige veien til Guds rike. Hellige krigere kjemper i håp om å dø som martyrer, i Allahs navn, sier Omar.

Gisler kan bli drept

– Hvis det blir brukt makt mot gisseltakerne, vil gislene bli drept, framholder en talsmann for Al-Shabaab på en nettside som er knyttet til den ytterliggående gruppen.

Mandag ble det også offentliggjort et lydopptak hvor terrorgruppens talsmann Ali Mohamud Rage hevder at sikkerhetsstyrkene ikke har klart å ta seg inn på kjøpesenteret med makt selv om de har prøvd.

-Vi gir de hellige krigerne inne i bygget tillatelse til å behandle fangene på en måte som tilsvarer presset de selv blir utsatt for. Vi ber de kristne som rykker fram mot de hellige krigerne, om å ha barmhjertighet med fangene, for det er de som vil bære brorparten av enhver makt som blir brukt mot de hellige krigerne, sier Rage.

I en Youtube-video forsvarer, det som angivelig er ledere for terrorgruppen, også terrorangrepet mot kjøpesenteret, hvor minst 68 mennesker skal være drept og 63 er savnet. De drepte ofrene kommer fra flere nasjoner. Mange er fra Kenya, men det er også ofre fra Ghana, India, Canada, Storbritannia, Frankrike, Sør-Afrika, Nederland, Kina, Peru, USA, Australia og New Zealand, sier han.

Kenyanske sikkerhetsstyrker gjør klar til å storme kjøpesenteret Westgate i Nairobi mandag morgen

ANGRIPER: Sikkerhetsstyrker slo mandag morgen til mot terroristene i kjøpesenteret Westgate.

Foto: Sayyid Azim / Ap

– Antallet som fortsatt er i bygningen er mindre enn ti, sa den militære talsmannen Cyrus Oguna, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Les også: Fortsatt gisler i Nairobi-kjøpesenteret

Les også: Eide: – Et angrep på Kenya og Den afrikanske union

- Må trekke ut soldater

En leder av det somaliske terrornettverket Al-Shabaab sier det vil komme nye angrep i Kenya, og at gruppen ser på landet som «en krigssone».

Angrepene vil fortsette til Kenya trekker sine soldater ut av Sør-Somalia, sier den ikke identifiserte lederen til den britiske TV-kanalen Channel 4.

– Vi vil angripe der vi kan, sier han i intervjuet.

Terrorgruppen al-Shabaab

FORSVARER ANGREP: Terrorgruppen Al-Shabaab forsvarer angrepet mot kjøpesenteret Westgate i Nairobi i en video på Youtube.

Foto: Youtube

Lederen sier videre at kenyanere er gruppens fiender, og at vestlige land bør stanse støtten til den kenyanske regjeringen. Hvis ikke vil også deres borgere bli rammet.

Les også: Flere av de omkomne identifisert mens gisselaksjonen fortsatt pågår

Les også: Kenyatta: – Min nevø og hans forlovede drept i angrepet

Fra vestlige land

Ifølge islamistorganisasjonen Al-Shabaab var flertallet av dem som gjennomførte angrepet i Nairobi fra vestlige land. Gruppen meldte på Twitter at angriperne var fra Finland, Sverige, USA, Storbritannia, Canada, Russland, Somalia, Syria og Kenya.

Twitter-kontoen som skal tilhøre islamistorganisasjonen ble søndag stengt. Al-Shabaab, som har bånd til Al Qaida, har tatt på seg skylden for angrepet.

Mandag formiddag publiserte Kenyan Post navnene og nasjonalitetene til det som angivelig skal være de 13 terroristene. Syv av de 13 skal være fra USA, mens en står oppført med britisk nasjonalitet.

Lars Sigurd Sunnanå i Nairobi

NRK-korrespondent Lars Sigurd Sunnanå rapporterer fra Nairobi.

SISTE NYTT

Siste nytt