Hopp til innhold

- Havel betyr enormt mye for landet

Tsjekkeren Petr Janousek beskriver Václav Havel som en helt som ledet landet fra kommunisme til demokrati.

former Czech president Vaclav Havel speaking to the media during the filming of a movie based on his play "Leaving" in Ceska Skalice

Vaclev Havel ble Tsjekkias første president etter jernteppets fall. Han ble sittende til 2003.

Foto: Petr Josek / Reuters

Tsjekkias første president (1993-2003) Václav Havel (75) – en av frontfigurene i fløyelsrevolusjonen i 1989 – døde natt til søndag.

Forfatteren og dramatikeren var også den siste presidenten (1989-1992) i den historiske staten Tsjekkoslovakia, som ble oppløst og delt mellom den nye staten Tsjekkia og det gjenopprettede Slovakia.

Selv om det er snart 19 år siden Tsjekkoslovakia ble oppløst og splittet, og Václav Havel ble president i Tsjekkia, så har han fremdeles en unik plass hos mange slovakere.

Václav Havel og USAs president George H. W. Bush

Václav Havel og USAs president George H.W. Bush på flyplassen ved Praha i november 1990.

Foto: Ap

– Den eneste presidenten jeg kan være stolt av

Tatiana Bednarikova er leder for hovedkontoret til nyhetsbyrået Agence France-Presse i Slovakia. For henne er Václav Havel en av nøkkelpersonene til kommunismens fall i regionen.

– Havel er den eneste presidenten jeg kan være stolt av. De tre slovakiske presidentene etter splittelsen har vært kommunistiske, mens Havel har kjempet for friheten og mot kommunismen. Derfor verdsetter jeg han svært høyt, sier Bednarikova til NRK.

Hun forteller at Havel er svært populær i Slovakia, og spesielt blant intellektuelle slovakere.

Oppløsningen av landet var et nederlag for ham, fordi han sterkt hadde gått inn for å bevare landet samlet. Men likevel spilte han en viktig rolle i det som blir beskrevet som en «fredlig splittelse».

Sannhet og kjærlighet

Hun trekker fram Václav Havels berømte ord om at «sannhet og kjærlighet må triumfere over løgner og hat».

– Det høres litt naivt ut, men det er sterkt av en politiker å si noe slikt. Det var kanskje det som gjorde han annerledes. Han hadde Frank Zappa som idol og var venner med artister. Han fremstod litt som en antipolitisk person. Det er nok derfor han appellerte til unge mennesker som protesterte mot rikinger og korrupte politikere, sier hun.

Petr Janousek

Petr Janousek er redaktør i en tsjekkisk avis.

Foto: Privat

– Han var en helt

Bednarikovas ord får støtte av tsjekkeren Petr Janousek. Han er redaktør i den tsjekkiske avisen Lidove noviny.

– Václav Havel var en kompleks og karismatisk person. Han var en helt og beviste med sitt berømte sitat og arbeid at idealisme kan vinne frem, sier han til NRK..

Janousek forteller at de er preget av sjokk og dyp sorg over den tidligere presidentens bortgang, men at det vil ta tid før folk innser hvor viktig Havel var.

– Havel betyr enormt mye for landet, men nyhetens om hans bortgang er fortsatt ferskt og folk trenger tid for å innse hans verdi, sier Janousek.

– Ledet landet fra kommunisme til en moderne tid

Redaktøren bedyrer at Havel er frontfiguren som ledet landet fra kommunisme til demokrati og en moderne tid.

Janousek har selv møtt Havel ved flere anledninger som journalist, og leter etter ordene for å beskrive hvor tungt hans død er.

– Det er veldig vanskelig å sette ord på hvordan jeg reagerte da jeg hørte om den tragiske nyheten. Vi hører mange nyheter i løpet av dagen og året, men det er sjelden at man blir berørt så personlig som denne har gjort. Og det har det gjort for alle tsjekkere, sier han.

Czech Havel Obit

Flere tusen mennesker samlet seg søndag kveld på Venceslav-plassen i Tsjekkias hovedstad Praha for å hylle Václav Havel.

Foto: Petr David Josek / Ap

– En av de største europeere

Den 75 år gamle Havel har hatt kreft i lengre tid og ble i mars innlagt på sykehus med akutt bronkitt. Han var en storrøyker og ble i 1996 operert for lungekreft.

I 2009 ble han operert på nytt i 2009 grunnet komplikasjoner som følge av en alvorlig lungebetennelse.

– Václav Havel var en av de største europeere i vår tid. Hans stemme for frihet banet vei for et helt og fritt Europa, skriver Sveriges utenriksminister Carl Bildt på Twitter søndag.

Havel vokste opp i Tsjekkoslovakia under annen verdenskrig. Som ung var han svært engasjert i teater i Praha og skrev flere teaterstykker som ble kjent langt utenfor landets grenser.

Etter at den sovjetiskledede invasjonen satte en stopper for den såkalte Praha-våren 21. august 1968, ble Tsjekkoslovakia i mange år et av de mest islagte samfunn i den daværende østblokken.

Fengslet i fem år

Havel var sentral da de første spirer til opposisjon og samfunnskritikk grodde fram ved inngangen til 1977. Den internasjonalt kjente dramatikeren var blant initiativtakerne til menneskerettsorganisasjonen Charta 77 og var også blant bevegelsens første talsmenn.

Bare 242 mennesker turte å skrive under på organisasjonens manifest for en demokratisk fremtid for Tsjekkoslovakia, med krav om menneskerettigheter, som ytringsfrihet og en uavhengig domstol.

Charter 77 ble senere en av de store inspirasjonskildene for den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo, og hans manifest Charter 08. Havel var en av flere som nominerte Liu Xiaobo til Nobels fredspris, og en varm forsvarer av tildelingen.

Fra 1970 til 1989 satt Havel til sammen fem år i fengsel. Mindre enn ett år før han ble president, ble han arrestert og truet med langvarig fengselsstraff etter å ha deltatt i en demonstrasjon.

Václav Havel ved den kinesiske ambassaten

STØTTET FREDSPRISVINNER: Václav Havel ved den kinesiske ambassaden for å klage på fengslingen av Liu Xiaobo.

Foto: Petr David Josek / AP

Menneskerettighetsforkjemper

Havel fortsatte kampen for menneskerettighetene og mot overgrep ellers i verden som president.

Han stilte seg i første rekke i kampen mot drapsordren mot Salman Rushdie, og mente det måtte brukes skarpere lut for å stanse aggresjonen mot Bosnia.

Da den harde hverdagen senket seg over Tsjekkia etter frigjøringsrusen, møtte også Havel motgang og de uunngåelige prosaiske problemer som livet i topp-politikken fører med seg.

Han kom på kollisjonskurs med statsminister Václav Klaus, som måtte gå av høsten 1997.

I januar 1998 opplevde han som en forsmedelse å bli gjenvalgt som president for tredje gang med bare halvparten av medlemmene i nasjonalforsamlingen i ryggen. Da Havel gikk av i 2003, var det Klaus som tok over presidentembetet.

SISTE NYTT

Siste nytt