NRK Meny
Normal

Tutu og Havel krever Lius løslatelse

Tidligere fredsprisvinner Desmond Tutu og tidligere tjekkisk president Václac Havel krever at Kina løslater Liu Xiaobo og hans kone før utdelingen av Nobels Fredspris neste uke.

Desmond Tutu

Desmond Tutu og Havel Václav mener at Kina kan ikke bli en sann supermakt med mindre landet viser respekt for grunnleggende menneskerettigheter.

Foto: CARL DE SOUZA / Afp

Václav Havel

Tidligere tjekkisk president Václav Havel.

Foto: Petr David Josek / AP

Kinas støtte til undertrykkende regimer og den brutale makten landet bruker til å knuse egne meningsmotstandere viser at Kina trenger en omfattende reform for å kunne gå inn som en sann leder i det internasjonale samfunnet, skriver Tutu og Havel i en kronikk i den britiske avisen The Observer søndag.

Havel og Tutu har flere ganger de siste to månedene oppfordret Kina til å løslate Liu Xiaobo og hans kone Liu Xia. Blant annet i en kronikk i Washington Post i slutten av oktober.

– Har en unik mulighet

I kronikken påpeker Tutu og Havel at Kina har en unik mulighet til å sikte ut en ny kurs som vil gi dem anledning til å vise resten av verden hvilken ledende supermakt landet faktisk har blitt.

Men dette må først og fremst skje ved at Kina omfavner og beskytter grunnleggende menneskerettigheter, skriver de.

De understreker at selv om Liu bare er én av 1,3 milliarder mennesker, symboliserer historien til årets fredsprisvinner de kinesiske myndighetenes intolerans overfor selvstendige meningsytringer.

Internasjonal kritikk av Kinas brudd på menneskerettighetene har ikke noe å gjøre med å blande seg inn i Kinas indre forhold, skriver de videre:

Kina er forpliktet til å respektere hver enkelt persons verdighet og likhet.

Ønsker også Liu Xias frihet

Ifølge Havel og Tutu er en av de mest foruroligende av Kinas handlinger at de har holdt Lius kone, Liu Xia, innesperret i hennes eget hjem i Beijing, helt siden en time etter at prisannonseringen var offentliggjort.

Hun har blitt isolert hva omverdenen og holdt i husarrest uten noen form for rettslig saksgang, påpeker de, og legger til at Liu Xia er bare en av flere av Lius nærmeste som har blitt plaget, urettferdig behandlet og arrestert i etterkant av fredsprisannonseringen.

Tutu og Havel er ikke de eneste som har bedt Kina løslate Liu i løpet av de siste to månedene:

Løslat Liu Xiaobo

Amnesty International demonstrerer i Frankrike for Liu Xiaobos løslatelse.

Foto: SEBASTIEN NOGIER / Afp