– Havel var en ruvende europeer

Václav Havel var en moderne landsfader for tsjekkerne og en av de ruvende europeerene i sin tid, sier NRK-journalist Arnt Stefansen.

Václav Havel vinker til tilhengere i Praha som presidentkandidat

Václav Havel vinker til tilhengere i Praha som presidentkandidat 19. desember 1989.

Foto: Petar Kujundzic / Reuters

Den tidligere tsjekkiske presidenten døde ved daggry natt til søndag, etter lengre tids sykeleie.

– Havel hadde en helt unik rolle for Tsjekkia, og for Europa rundt kommunismens fall. Han var en av de ruvende europeerne i sin tid, på linje med Willy Brandt og Lech Walesa, sier NRK-journalist Arnt Stefansen.

Arnt Stefansen

Frilansjournalist Arnt Stefansen i Berlin.

Foto: NRK-foto Ole Kaland / NRK
Václav Havel på balkongen på slottet i Praha

Václav Havel viser V-tegnet til folket på balkongen på slottet i Praha 29. desember 1989, etter at han var valgt til president i Tsjekkoslovakia.

Foto: DIETHER ENDLICHER / Ap

Han møtte Havel tre ganger. Én gang i 1989, før han ble valgt til president i Tsjekkoslovakia, én gang under den første presidentperioden og en gang i perioden da landet holdt på å bli splittet opp i 1992.

– Nærmest en anti-politiker

Stefansen mener Havels store kvaliteter lå i innholdet i det han sa, hans intellektuelle redelighet og analytiske evner.

– Havel var en helt spesiell figur som toppolitiker. Han hadde ikke noen store fakter, men snakket lavmælt og var småbeskjeden, egentlig så langt fra en populist som du kan komme, mener NRK-journalisten.

– Havel sa ikke «ingen kommentar» til journalister og var en svært sympatisk mann. Han var svært ulik det du møter i politikken ellers, med kjappe og friske uttalelser. Til tross for at han nærmest var en anti-politiker, nådde han frem til folk, sier Stefansen.

Helt siden 1960-tallet hadde Havel markert seg som dramatiker, intellektuell og opposisjonell i Tsjekkoslovakia. Spesielt gikk teaterstykket «De maktesløses makt», som tok for seg kommunistenes manipulering, rett hjem hos folket i landet.

– Stor troverdighet blant folk

– Han bygget seg opp en svært stor troverdighet blant folk over årene, og ble nærmest løftet frem som en lederskikkelse før revolusjonen i 1989. Havel vokste inn i lederrollen, forklarer Stefansen.

Han trekker frem tre viktige ting Havel bidro til i Tsjekkia:

– Det første var fløyelsrevolusjonen i 1989. Det andre var at han bidro til en fredelig deling av Tsjekkoslovakia. Selv om han i utgangspunktet var imot deling, klarte han å dempe den til dels harde retorikken på tsjekkisk og slovakisk side, husker journalisten.

– For det tredje var han med på å ta Tsjekkia tilbake til Europa. Landet hadde en lang demokratisk tradisjon, og hadde alltid regnet seg som et mellomeuropeisk land fremfor et østeuropeisk. Havel var med på å gjeninnføre demokratiet og jobbet for at landet ble medlem i EU og NATO, påpeker Stefansen.

SISTE NYTT

Siste nytt