NRK Meny
Normal

Andre natt på gata for overlevende

– Vi har ikke fått noe hjelp, ikke et glass vann engang de siste 24 timene, sier fortvilte overlevende etter jordskjelvet på Haiti.

Video nsps_upload_2010_1_14_7_49_4_716.jpg

Om noen timer våkner haitierne til en ny dag i kaoset etter jordskjelvet. Mange overlevende har sovet sin andre natt ute på gata.

Situasjonen er fortsatt uoversiktlig. Antallet omkomne og skadde er det umulig å si noe sikkert om, men flere kilder tror at minst 100.000 og kanskje så mange som 500.000 mennesker har mistet livet. Over 3 millioner mennsker trenger nødhjelp.

En enorm internasjonal hjelpeinnsats er på vei, de første hjelpesendingene har allerede ankommet. Men i går kveld var det få tegn som tydet på organisert redningsarbeid, ifølge BBC .

Saken fortsetter under bildet.

Et amerikansk Herkules-fly med nødhjelp skal komme Haiti til unnsetning.

Et amerikansk Herkules-fly med nødhjelp skal komme Haiti til unnsetning

Foto: Santita Mitchell / Scanpix/Reuters

Graver med hendene

Letingen etter flere overlevende fortsatte i går kveld etter at mørket var falt på. Ifølge organisasjonen Leger uten grenser er det en massiv tilstrømming til de midlertidige feltsykehusene. Det eneste operative sykehuset er det argentinske FN-sykehuset.

Det er fortsatt ikke strøm eller lys i byen, slik at haugene av lik som ligger stablet langs gatene i byens sentrum, slumområder og mer velstående strøk var skjult av mørket. Mange frykter at sykdommer kan spre seg om likene blir liggende.

Saken fortsetter under videoen:

Video nsps_upload_2010_1_14_9_9_27_720.jpg


I timene før det ble mørkt, gravde utslitte redningsarbeidere og vanlige mennesker desperat etter overlevende, stort sett med sine bare hender.

Uten mat

Milien Roudy overnatter ute i en park i sentrum av Port-au-Prince sammen med sin kone og to døtre.

FOlk flokker seg til parker i Port-au-Princefor å overnatte der.

Folk flokker seg til parker i Port-au-Princefor å overnatte der.

Foto: Gregory Bull) / Scanpix/AP

– Haiti er blitt en nasjon som ikke kan se for seg en lykkelig slutt, sier han til nyhetsbyrået AFP.

Han og familien har, i likhet med mange andre der i parken, ikke spist de siste dagene.

Mange av menneskene som velger å tilbringe nettene utendørs gjør det fordi de ikke tar sjansen på å søke tilflukt i de husene som ennå står. De er redde for nye etterskjelv.

– Som om det er vår tur nå

Mange er dekket av skitt og leire. De har blødende sår som er forsøkt lappet sammen enkle hjelpemidler som tøyremser og tapebiter.

– Hvis det internasjonale samfunnet vil hjelpe, bør de gi pengene direkte til oss, ikke til myndighetene, sier 21 år gamle James. Han savner sin seks år gamle lillesøster.

Clement, som arbeider som offentlig tjenestemann, er frustrert over mangelen på hjelp.

– I løpet av de siste 24 timene har ingen, ikke FN, ikke noen myndigheter gitt oss noe, ikke engang et glass vann, sier han.

– Når du ser så mange døde barn, tenker du at Skjebnen er forvirret. Det er som om det var vår tur nå, sier 75 år gamle Fortune Mynusse.

Haitiere sørger over familiemedlemmer som

Haitiere sørger over familiemedlemmer som er omkommet i jordskjelvet.

Foto: Gerald Herbert / Scanpix/AP

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt