Hopp til innhold

– Kan bare bidra med førstehjelp

Organisasjonen Leger uten grenser har selv opplevd tap, og sliter med å hjelpe alle som trenger det i Haiti.

Skadde haitianere står i kø for å få hjelp

Skadde haitianere står i kø utenfor Leger uten grensers kontor for å få hjelp.

Foto: Medecins Sans Frontieres, Stefano Zannini / Scanpix/AP

Haitianere med betydelige skader, hodeskader og knuste legemsdeler har strømmet til de midliertige feltsykehusene som Leger uten grenser (MSF) har satt opp i og utenfor den haitiske hovedstaden Port-au-Prince.

Organisasjonen er til stede med 800 lokale og 30 internasjonale ansatte i det jordskjelvrammede landet.

Flere av organisasjonens ansatte som befant seg innendørs under jordskjelvet er også savnet.

Overveldet av skadeomfanget

– Våre ansatte forsøker å få oversikt over om familiene deres er i god behold, samtidig som de jobber med redningsarbeidet, opplyste MSF-talsmann Paul McPhun på en telefonkonferanse ifølge nyhetsbyrået AFP.

Han forteller at folk kaster seg over organisasjonens ansatte for å få hjelp til å redde skadde slektninger.

– Hvor enn vi går er det et skrikende krav fra folk om at vi skal hjelpe dem med å få løs hardt skadde familiemedlemmer som sitter fast, sier McPhun.

Han forteller at redningsfolkene prøver å hjelpe til i situasjonene de kommer over, men at de allerede er overveldet over skadeomfanget.

Helsestasjoner i ruiner

Leger uten grensers infrastruktur ble også hardt rammet av jordskjelvet.

– Alle våre helsestasjoner har enten kollapset eller er så ødelagt at vi ikke kan bruke dem. Derfor er nivået på hjelpen vi kan gi begrenset. Vi klarer å stabilisere skader, kort og godt førstehjelp, sier McPhun og legger til at det ikke finnes muligheter for å operere de mange hardt skadde menneskene som kommer til dem.

Også Røde Kors har problemer. Ifølge nyhetsbyrået AP har den amerikanske avdelingen av organisasjonen gått tom for medisinsk utstyr.

Leger uten grenser vil de nærmeste dagene sende ytterligere 70 internasjonale ansatte til Haiti for å bistå i nødhjelpen. Fra Norge reiser to leger nedover.

– Det er umulig å se for seg hva som venter oss, sier Lindis Hurum (37) til NTB.

Norge sender feltsykehus

Torsdag morgen setter de første norske hjelpearbeiderne kursen mot Haiti. Røde Kors sender et mobilt feltsykehus med norsk personell til det jordskjelvrammede landet, skriver NTB.

– Hver time teller. Vi vet at folk ligger begravd i sammenraste bygninger, og når de blir hentet ut må helsepersonell være der. Derfor sender vi et mobilt feltsykehus med kirurger, sykepleiere, jordmor, helsesøster og psykolog for å hjelpe på de desperate behovene, sier generalsekretær Børge Brende i Røde Kors i Norge.

Også Kirkens Nødhjelp har et omfattende arbeid i Haiti, blant annet i slummen der jordskjelvet har rammet hardest. Organisasjonen arbeider nå for å få sendt av gårde betydelige mengder nødhjelp, spesielt vann og vannrenseutstyr, men også telt.

SISTE NYTT

Siste nytt