NRK Meny
Normal

- En fødsel med tang

BRUSSEL/OSLO (NRK): EUs ledere er forsiktige optimister foran toppmøtet som blir avgjørende for om grekerne unngår konkurs eller ikke.

Alexis Tsipras og Jean-Claude Juncker

Statsminister Alexis Tsipras i Hellas møter president Jean-Claude Juncker i EU-kommisjonen før krisemøtene mandag.

Foto: EMMANUEL DUNAND / Afp

Det er stabssjefen til EU president Jean-Claude Juncker, tyske Martin Selmayr, som kommer med Twittermeldingen før toppmøtet om Hellas i dag.

Han kommenterer det ferske forslaget fra Hellas om å løse landets gjeldskrise og mener det er et godt utgangspunkt for framgang i drøftelsene med Hellas, men legger til at «det er en fødsel med tang».

Etter fire måneder med ordkrig, tøffe forhandlinger har den nyvalgte greske statsministeren Alexis Tsipras kommet med et forslag til løsning. Målet er å få ut siste del av kriselånet til landet.

Godt mottatt

Den greske statsministeren møtte Juncker, Draghi, Lagarde og lederen for eurogruppens finansministre, Jeroen Dijsselbloem, i Brussel klokka 11 mandag. Ingen detaljer er lekket ut, men utsiktene til å lykkes er gode.

– Jeg ser at det er blitt gjort et kvalitetsarbeid her, sier finansminister Michael Sapin i Frankrike til fransk radio.

Demonstranter i Hellas

Tusenvis av mennesker demonstrerte søndag mot tøffe krav fra landets kreditorer.

Foto: Angelos Tzoritzinis / Afp

Kan gå «konk»

Hellas må betale et stort avdrag til det internasjonale pengefondet, IMF, i slutten av juni. Om Hellas ikke innfrir krav om ytterligere reformer og skatteøkninger, så får de ikke siste del av lånet de så sårt trenger. Da går landet tom for penger. Det er krise fordi få andre land er villige til å låne bort penger til grekerne.

Tar ut penger i panikk

Mellom 4 og 6 milliarder euro er tatt ut av greske bankkunder de siste dagene. De er redde for å miste sparepengene dersom bankene går over ende.

Derfor sitter også den europeiske sentralbankens styre sammen i dag for å bestemme om de skal øke krisefinansieringen til de greske bankene.

Eurosonens finansministre sitter også sammen i EU-hovedstaden i dag. Toppmøtet begynner klokka 19.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt