NRK Meny
Normal

Sjeføkonom: Ta med ekstra kontanter på Hellas-ferien

Pengene renner ut av greske banker. Frykten for en gresk uttrekning av eurosonen gjør at sjeføkonom Øystein Dørum i DNB anbefaler norske turister å ta med seg mer kontanter til Hellas enn de ellers ville ha gjort.

Folk står i kø ved en minibank i Aten

KØ VED MINIBANKEN: Grekere sto fredag i kø for å få tatt ut penger i denne minibanken i Aten. Torsdag ble møtet mellom finansministrene i eurosonen avsluttet uten en ny avtale for å håndtere den greske gjeldskrisen.

Foto: Petros Giannakouris / Ap

Årsaken er at det kan bli vanskelig å ta ut penger av greske minibanker.

Bedrifter og husholdninger er nemlig i ferd med å nærmest tømme kontoene sine fordi de frykter at Hellas skal forsvinne ut av eurosonen i sommer.

Minibank-restriksjoner

– Da risikerer gresk banksektor å gå over ende, og konsekvensen er at det blir umulig å få penger ut av minibankene. Det tror jeg ikke kommer til å skje umiddelbart, men det som kan skje, er at det blir innført kapitalkontroller, sier Dørum.

Øysten Dørum

RESTRIKSJONER: Ifølge sjeføkonom Øystein Dørum er det grunn til å tro at det kan bli innført restriksjoner på hvor mye penger man kan ta ut av minibankene.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Det innebærer restriksjoner på hvor mye penger du kan ta ut av minibanken om gangen, samt hvor ofte.

– Det er for å hindre at bankene tømmes for penger i en panikksituasjon, og det kan innføres over natta, sier Dørum.

Han besøkte selv den greske sentralbanken nylig. Der var beskjeden at det er sannsynlig at kapitalkontroll kan bli innført.

Hellas feriefavoritt

Da Finn Reise tirsdag la frem sin ferske undersøkelse om nordmenns ferieplaner, viste den at Hellas fortsatt er favoritten.

17 prosent sier de vil reise til Hellas i år, et tall som har holdt seg stabilt de siste årene.

Mange ferie-klare nordmenn skal tilbringe sommerdager i et Hellas i en økonomisk svært usikker situasjon.

Den greske låneavtalen med de internasjonale kreditorene i EU og Det internasjonale pengefondet (IMF) utløper 30. juni. Samtidig er det også siste frist for Hellas til å betale inn 1,6 milliarder euro i renter og avdrag på et IMF-lån – penger Hellas ikke har.

Kan bruke euro

– Skal man på ferie i Hellas i sommer, kan man oppleve at man en del steder gjerne tar imot euro i kontanter, men er kanskje mer nølende til bruk av bankkort, ettersom bankenes situasjon kan være usikker. Det er en reell risiko for at betalingssystemet ikke fungerer som normalt, så man bør ta med seg mer kontanter enn ellers, sier Dørum.

Dersom det ender med en såkalt grexit, vil du den første perioden trolig fortsatt kunne bruke euro i landet.

Magne Gundersen

AVVISER: Forbrukerøkonom Magne Gundersen mener det vil være økonomisk selvskading å gå ut av eurosonen midt i høysesongen for turismen.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix

– Det er ikke sikkert grekerne klarer å stable på beina en egen valuta umiddelbart, så sannsynligvis kommer de til å fortsatt bruke euro. Forskjellen er bare at de ikke kan trykke dem selv lenger, sier Dørum.

– Rekker ikke rase sammen

Forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1 mener imidlertid du ikke trenger å ta med noe særlig ekstra kontanter på ferien.

– Du kan gardere deg i hjel og ta med lomma full av kontanter, men du trenger det ikke, mener han.

– Alt rekker ikke å rase sammen i løpet av de 7–14 dagene du skal være der.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt