Assange-avgjørelse utsatt to uker

Rettshøringen rundt en utlevering av Julian Assange fra Storbritannia til Sverige er utsatt i to uker.

Julian Assange

Julian Assange ankommer retten fredag formiddag. Han må vente ennå et par uker før han får vite om Storbritannia utleverer ham.

Foto: KIERAN DOHERTY / Reuters

Etter en rettspause siden tirsdag fortsatte i dag høringen rundt den voldtektsmistenkte Julian Assange. En svensk rettsinstans har bedt britene om å utlevere Assange for å avhøre ham i forbindelse med mistanker om voldtekt og seksuell trakassering.

Høringen er nå avsluttet, men dommerens kjennelse kommer ikke før torsdag om to uker, den 24. februar, melder Reuters.

Assanges advokatlag og aktor Clare Montgomery startet i dag på sine avslutningsprosedyrer i Belmarsh Magistrate's Court i London.

Store mengder presse var samlet foran rettssalen i London fredag formiddag da Assange ankom. I tillegg har Assange-tilhengere samlet seg utenfor rettssalen, og lover å bli der så lenge det kreves.

Les alle NRK.nos saker om voldtektsanklagene mot Assange

Angrep Fredrik Reinfeldt

Noe av det første Assanges advokater gjorde i retten fredag, var å gå til angrep på Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt.

Forsvarsadvokaten sa i retten at Reinfeldt ødelegger muligheten for at Assange skal få en rettferdig rettsbehandling dersom han utleveres til Sverige, skriver Aftonbladet.

Årsaken er at Reinfeldt tidligere denne uka var kritisk til at det svenske rettssystemet har blitt angrepet i den britiske rettshøringen.

- La oss ikke glemme hva som risikeres her. Det er jo kvinners rett til å få rettsprøvd om de har blitt utsatt for et overgrep, sa Reinfeldt.

Forsvarsadvokat Geoffrey Robertson sa dette om Reinfeldts uttalelse:

- Assange har raskt blitt gjort til folkefiende nummer én i Sverige. Vi anser dette som en uakseptabel utvikling. Reinfeldt uttalte seg kalkulert for å skape en giftig stemning, sier Robertson.

Robertson har bedt om å få kalle inn ekspertvitner som kan fortelle hva Reinfeldts uttalelser betyr for sin klient, men dette har dommeren avvist.

Kan britene nekte utlevering?

Assanges advokater har motsatt seg kravet, og mener blant annet at Wikileaks-gründeren risikerer å utleveres videre til USA , hvor hans skjebne kan være uviss.

Et viktig punkt i saken har vært hvorfor den svenske rettsinstansen som krevde Assange utlevert ikke avhørte ham mens han befant seg i Sverige. I retten tirdag sa Montgomery at svenske etterforskere uten hell hadde forsøkt mer enn 10 ganger å avhøre Assange - før han forlot landet.

Assanges advokater har i retten hevdet at det han er mistenkt for ikke oppfyller kravene til utlevering. Assanges advokater har også argumentert i retten for at Sverige ikke kan kreve Assange utlevert fordi det ikke foreligger noen siktelse i saken - kun mistanker og et ønske om å avhøre ham.

Samtidig er det ikke sikkert at den britiske domstolen har anledning til å nekte utlevering til Sverige, i og med at begge landene er bundet av EUs utleveringsavtale.

Fredrik Reinfeldt og Julian Assange

Assanges forsvarsadvokat sa i retten at Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt ødelegger muligheten for at Assange skal få en rettferdig behandling dersom han utleveres til Sverige.

Foto: Scanpix

Tror han utleveres

Generalsekretær Anne Ramberg i det svenske Advokatsamfundet sier til Sveriges Television at sannsynligheten er stor for at Assange utleveres .

- De europeiske landene har en avtale seg imellom som gjør at et land må utlevere en person som er mistenkt for et alvorlig lovbrudd i landet det begås i.

Når det gjelder Assanges frykt for å utleveres til USA, hvor han tror at dødsstraff og Guantanamo fangeleir kan vente ham, sier Ramberg dette:

- For at Assange skal kunne utleveres til USA, må han ha gjort seg skyldig i et lovbrudd der som også er et lovbrudd med høy strafferamme i Sverige. I tillegg må britene godkjenne en slik utlevering, sier Ramberg, og mener det er høyst usannsynlig at så skjer.

NRK.no følger saken

SISTE NYTT

Siste nytt