Hopp til innhold

Lisa kan få brikke

Kommuneoverlegen i Trondheim ønsker at familien til funksjonshemmede Lisa Valør skal få bruke elektronisk sporing av 19-åringen.

Lisa Valør møter sine redningsmenn
Foto: Rune Kjær Valberg / NRK

Inger Valør, moren til funksjonshemmede Lisa Valør fra Trondheim, er svært glad for at familien trolig får en brikke som gjør det mulig med elektronisk sporing av jenta.

19 år gamle Lisa forsvant fra hjemmet sitt søndag ettermiddag og ble først funnet sterkt forkommen i en snøfonn etter nesten 20 timer.

Hittil har personvernet hindret moren å spore datteren sin elektronisk når 19-åringen forviller seg bort fra fra hjemmet.

I NRK i dag tidlig gikk kommuneoverlege Helge Garåsen langt i å love at familien Valør bør få bruke en elektronisk brikke.

- Det kjennes fantastisk, sier Inger Valør.

- Dette betyr at Lisa skal spares for den lidelsen hun har gjennomgått nå, og det vil lette tilsynet med henne, vi hindrer slike grusomme hendelser igjen, sier moren.

Har kjempet lenge

Lisa har en hjerneskade som gjør at hun mentalt er på alder med et lite barn. Derfor fant hun heller ikke vegen hjem da hun forsvant.

Moren har kjempet for å få en elektronisk brikke som gjør det lettere å finne henne når hun stikker av.

Kommuneoverlege Helge Garåsen vil ikke få saken på sitt bord, men han vil likevel legge føringer for at hun vil få dette.

- Når folk trenger tiltak, bør vi iverksette dem. Det er rom for å bruke brikker slik at de ikke lider overlast, sier Garåsen.

Moren til Lisa tror at mange flere vil få nytte av en slik brikke som brukes til elektronisk sporing av mennesker som blir borte.

- Absolutt. Dette er en kjempenyhet for mange flere enn meg, sier Valør.