NRK Meny
Normal

Voksne «lyver» om refleksbruk

Nærmere 90 prosent oppgir at de selv bruker refleks, mens kun 32 prosent faktisk gjør det, viser en ny undersøkelse fra Trygg Trafikk.

Refleks

Voksne lyver om refleksbruk, i følge en undersøkelse gjort av Trygg Trafikk. Illustrasjonsbilde.

Foto: Trygg Trafikk

Carina Henske

Kommunikasjonssjef Carina Henske i Trygg Trafikk.

Foto: Eivor Eriksen / Trygg Trafikk

I en landsomfattende spørreundersøkelse, utført av Ipsos MMI på vegne av Trygg Trafikk, oppgir 87 prosent at de bruker refleks. Imidlertid viser en opptelling av 17.197 voksne fotgjengere i bygater og langs landeveier i hele Norge at kun 32 prosent bruker refleks i mørket.

– Folk tror tydeligvis at de bruker refleks langt oftere enn hva som er tilfelle. Kanskje har de en hengende på høstjakka, men tar på seg vinterjakka når de går ut. Det er fort gjort å glemme refleksen, og konsekvensene kan bli store hvis ikke bilistene ser deg, sier kommunikasjonssjef Carina Henske i Trygg Trafikk.

Sammenlignet med i fjor har refleksbruken økt med 3 prosentpoeng.

–Vi er glade for at flere bruker refleks. Likevel hadde vi håpet at økningen var større, sier Henske.

Rundt 35 prosent av alle fotgjengerulykker skjer i mørket, ifølge Trygg Trafikk.

Flinkest i nord - dårligst i sør

Frode Tiller Skjervø

Leder i Trygg Trafikk i Nord-Trøndelag, Frode Skjervø.

Foto: Trygg Trafikk

Undersøkelsen viser også at voksne som bor i Nordland, Troms og Finnmark er flinkest i klassen. Der bruker 43 prosent refleksvest. Dårligst i landet er Sør-Norge der bare 27 prosent bruker vesten.

– Voksne er alt for dårlige til å bruke refleksvest. Det er litt bekymringsfullt at så få bruker vest, sier leder i Trygg Trafikk i Nord-Trøndelag, Frode Skjervø.

I Midt-Norge bruker 28 prosent vest, og Skjervø tror ikke folk ikke skjønner viktigheten av refleks.

– Alle vil ha en så bra trafikksikkerhet som mulig, men vi blir for sløve. Vi vet at det å bruke refleks, minsker ulykkesrisikoen med 85 prosent. Jeg håper folk får seg en vekker når de ser tallene, og tar seg litt sammen, sier Skjervø.

På Østlandet bruker 31 prosent refleks, og i Vestlandet bruker 34 prosent refleks.