Hopp til innhold

Vil ikke ha «et bilbasert beredskapspoliti»

Den nye politireformen er like om hjørnet, og vil trolig innebære mange færre politidistrikt og lensmannskontor i landet. – Et bilbasert beredskapspoliti er en dårlig erstatning for det lokale politiet, sier parlamentarisk leder i Sp, Marit Arnstad.

Marit Arnstad

– Det har vært vanskelig å få regjeringspartiene i tale i denne saken. De sitter og forhandler med Venstre på bakrommet, sier parlamentarisk leder i Senterpartiet, Marit Arnstad.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Med utgangspunkt i politianalysen fra 2013, som anbefalte å gå fra dagens 27 til seks politidistrikt, skal regjeringen legge frem politireformen i månedsskiftet januar/februar. Parlamentarisk leder i Senterpartiet, Marit Arnstad, sier allerede nå at politireformen vil bli en sentraliseringsreform.

– Basert på den fremlagte politianalysen og lekkasjer i media fra forhandlingene mellom regjeringspartiene og Venstre, ser vi at mer enn halvparten av landets politidistrikt vil forsvinne. Nå skal de også ta fra Stortinget muligheten til å diskutere lensmannskontorene, for det skal de overlate til politimestrene i de nye distriktene, sier hun.

Nestleder i justiskomiteen, Anders Werp (H), mener Senterpartiet baserer sine kommentarer til politireformen på spekulasjoner og antakelser, og minner Arnstad på at Senterpartiet sa nei til å bli med på forhandlingene om reformen.

LES: Politidirektoratet vil ha 10 politidistrikt

– Politiet må ha lokalkunnskap

Anders Werp

Nestleder i justiskomiteen, Anders Werp (H), sier den nye politireformen blir en nærpolitireform.

Foto: Bjørn Olav Nordahl / NRK

Arnstad sier at om avgjørelsen om lensmannskontor blir overlatt til politiet selv, er det all grunn til å tro at de gjør det som politianalysen anbefaler - og 144 lensmannskontor kan bli nedlagt.

– Hvorfor er det viktig å opprettholde politidistriktene?

– Vi har alltid vært opptatt av at vi skal ha et desentralisert politi med god lokalkunnskap, som evner å være en del av lokalsamfunnet og dermed også bidrar til god forebygging og tilstedeværelse, sier Arnstad.

– Men for folk flest er det kanskje viktigst hvor lang tid det tar før politiet faktisk kommer når det skjer noe?

– Responstid og beredskap er viktig. Men det er også viktig å ha et tilstedeværende politi lokalt. Et bilbasert beredskapspoliti rundt omkring i landet, som skal sitte og kjøre milevis i politibil hver dag, er en dårlig erstatning for det lokale politiet.

LES: Venter utålmodig på ny politireform

Høyre: – Dette er useriøst

Nestleder i justiskomiteen, Anders Werp (H), mener Arnstad tegner opp et feil bilde, og understreker at forhandlingene ikke er ferdige.

– Det overrasker meg at Senterpartiet baserer sine kommentarer til den kanskje viktigste politireformen på veldig lenge, på spekulasjoner og antakelser. Det er useriøst å gå så høyt ut og forskuttere konklusjoner som ingen per i dag kjenner til, sier han, og legger til at de vil legge stor vekt på nærpoliti og forebygging.

– Men det vil bli færre politidistrikt og færre lensmannskontor?

– Det blir færre politidistrikt, det går jo også Senterpartiet inn for. Dette er helt i tråd med politianalysen Arnstad henviser til. Den dokumenterer at politiet i dag ikke er organisert slik at de kan møte dagens eller morgendagens kriminalitetsutfordringer.

LES: Frykter politifolk slutter på grunn av usikker fremtid

– Ikke lokalt politi i den synkende gummibåten 22. juli

Politiet på veg til Utøya i gummibåt

Både Arnstad og Werp bruker politiets synkende gummibåt under 22. juli-aksjonen som eksempel.

Foto: Steinar Frøyshov

– Alle har vel fortsatt med seg det bildet av den røde gummibåten som var i ferd med å synke på Tyrifjorden den 22. juli 2011. Hvis vi ikke styrker politiet, beredskapen og får mer politikraft lokalt, svikter vi, sier Werp.

Marit Arnstad mener eksemplet med gummibåten er useriøst.

– I den synkende gummibåten var det verken lokale lensmannsfolk eller lokalt politi. De sto på land og fikk ikke agere. I den synkende båten var beredskapstroppen fra Oslo som var for ivrige med å sende for mange ut i en og samme båt, sier hun.

Arnstad mener regjeringen bruker Gjørv-kommisjonen til å få til en ren sentralisering av politiet.

– Hvis vi ikke tar Gjørv-kommisjonens konklusjoner på alvor, så svikter vi, repliserer Werp.